Nie wszyscy mogą kibicować sportowcom w Rio, ale sportowe zmagania można śledzić na ekranie telewizora albo online. Kibicowanie warto połączyć z poznawaniem brazylijskich smaków. Oto przepis na prostą sałatkę, która doskonale sprawdzi się na luźny wieczór ze znajomymi.
Świeżość awokado i pomarańczy idealnie orzeźwi po letnim dniu, a specjalnie przygotowany sos w połączeniu z orzechami nerkowca nada sałatce oryginalny smak.
Składniki
1 awokado
1 duża pomarańcza
20 g koziego sera
100 g orzechów nerkowca Bakalland
50 g zielonego groszku
Składniki na sos: 2 łyżki oliwy, 1 limonka, garść świeżej bazylii, sól i pieprz do smaku
Sposób przygotowania
Awokado obieramy ze skórki i kroimy w plasterki. Następnie obieramy pomarańczę i kroimy w kawałki, dodajemy groszek, rozdrobniony kozi ser i orzechy nerkowca. Następnie w osobnym naczyniu przygotowujemy sos. Do liści bazylii dodajemy oliwę, sok z limonki i przyprawy, wszystko dokładnie z sobą blendujemy. Sałatkę polewamy sosem przed podaniem, wszystko ozdabiamy liśćmi bazylii.