Sezon na śliwki jest krótki, ale przez cały rok możemy cieszyć się smakiem suszonych owoców. Warto jeść je regularnie, ponieważ suszone śliwki mają pięć razy więcej witaminy A oraz błonnika niż świeże owoce.
Suszone śliwki sprawdzają się nie tylko jako zdrowa przekąska, ale są też dobrym dodatkiem do wytrawnych dań.
Składniki
6 płatów śledziowych
100 g żurawiny Bakalland
100 g śliwek suszonych Bakalland
3 łyżki miodu
1 szklanka soku z porzeczek
1 cebula
2 ząbki czosnku
świeży tymianek Sposób przygotowania
Śledzie moczymy w wodzie ok. 30 minut. Suszone owoce zalewamy sokiem z porzeczek i również odstawiamy na 30 minut. Następnie sok razem z owocami przelewamy na rozgrzaną patelnię i gotujemy do momentu, aż składniki zmiękną. Dodajemy pokrojoną cebulę, czosnek i miód. Wszystko delikatnie blendujemy. Odstawiamy do wystudzenia, następnie gotowym musem smarujemy płaty śledziowe i zawijamy je w rolmopsy i spinamy wykałaczką.