Jaśminową zieloną herbatę charaketrezyje wspaniały zapach, złoty kolor i wiosenny delikatny smak.
Jaśminowa herbata doskonałym dodatkiem do dań kuchni orientalnej, a także do niecodziennych wypieków, takich jak herbaciane ciasteczka według przepisu ekspertów Ahmad Tea London.
Składniki
3/4 kostki masła niesolonego
3/4 szklanki cukru
1 jajko
1 ½ szklanki mąki
½ łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
½ łyżeczki zmielonych liści Jasmine Green Tea Ahmad Tea London
1 torebka herbaty Jasmine Green Tea Ahmad Tea London
1 szklanka wodySposób przygotowania
Zaparz 1 torebkę herbaty jaśminowej Ahmad Tea London w 50 ml wody (parz przez około 5 minut). Utrzyj ½ szklanki cukru oraz ½ kostki masła, a następnie dodaj jajko i mieszaj do momentu, aż uzyskasz gładką masę. Kolejno dodaj mąkę, dwie łyżki naparu z herbaty jaśminowej, proszek do pieczenia, zmielone liście herbaciane i sól. Wszystko dokładnie wymieszaj. Uformuj ciasto w małe wałeczki, zawiń w folię spożywczą i wstaw do lodówki na około 60 minut (aż ciasto będzie twarde). Po wyjęciu ciasta z lodówki pokrój je na cienkie plasterki i rozłóż na nasmarowanej pozostałym kawałkiem masła blasze. Rozgrzej piekarnik do 350 stopni. Rozłożone ciasteczka posyp pozostałym cukrem .Piecz 8/10 minut, aż ciasteczka nabiorą koloru jasnobrązowego.