Halloween wymaga odpowiedniej oprawy, także kulinarnej. Jak zrobić „przerażające” Palce Wiedźmy Raw.
Oto zainspirowany mrocznymi motywami przepis blogerki Candy Company. Bakalioway deser doskonale pasuje do klimatu Halloween.
Składniki
5 śliwek kalifornijskich
3 daktyle
2 łyżki syropu klonowego
1 łyżka miodu
1 łyżka wody
szczypta soli (opcjonalnie)
¼ łyżeczki mielonych goździków
1 łyżeczka gorzkiego kakao
¼ łyżeczki mielonego kardamonu
75g orzechów włoskich
90g migdałów
pestki dyni i łyżeczka dżemu lub puree z czerwonych owoców do dekoracji
Sposób przygotowania
Orzechy i migdały rozdrabniamy w malakserze, prawie na mąkę. Daktyle, śliwki, syrop klonowy i miód miksujemy na gładką masę. W razie potrzeby dodajemy łyżkę wody. Do masy śliwkowej dodajemy orzechy oraz pozostałe składniki i miksujemy, aż masa zacznie przypominać ciasto. Masę dzielimy na kulki wielkości orzecha włoskiego i formujemy palce, na każdy palec przy pomocy niewielkiej ilości puree owocowego naklejamy pestkę dyni. Palce wiedźmy można przygotować dzień wcześniej i przechowywać w lodówce do podania.