Pomidory są niezwykle popularne w kuchni włoskiej. W słonecznej Italii uprawia się około 300 odmian pomidorów, nic więc dziwnego w tym, że w są niezwykle popularnym składnikiem włoskiej kuchni.
Świeże warzywa najlepiej smakują w sezonie, mają wtedy niezrównany aromat i smak. Na szczęście pomidorom służy obróbka termiczna - pod wpływem gotowania, duszenia oraz smażenia wytwarzają likopen, który pozytywnie wpływa na procesy przeciwstarzeniowe oraz przeciwnowotworowe. Dzięki temu dobrze zakonserwowane pomidory mogą być bazą pożywnych zup przez cały rok.
Składniki
2 puszki pomidorów bez skórki (np. marki Sandra)
1 l bulionu warzywnego
1 duża cebula
3 ząbki czosnku
sól oraz pieprz
świeża pietruszka
pieczywo
Sposób przygotowania
Na rozgrzanej patelni podsmażamy pokrojoną drobno cebulę oraz czosnek. W dużym naczyniu gotujemy bulion z warzywami, aż do momentu wrzenia. Następnie dodajemy do niego zawartość patelni i pomidory z puszki. W momencie, gdy warzywa w garnku będą już miękkie, całość blendujemy. Następnie na blachę z piekarnika wykładamy drobno pokrojone kawałki pieczywa i zapiekamy je, aż do momentu gdy się zarumienią i będą chrupiące. Krem pomidorowy podajemy na talerzu ze świeżo posiekaną pietruszką, a wierzch posypujemy garścią grzanek.