Wśród przekąsek na karnawałowej imprezie nie powinno zabraknąć czegoś słodkiego. Najlepiej sprawdzą się przekąski „na jeden gryz”.
Oto 3 przepisy na deserowe finger food:
Babeczki serowo-czekoladowe na chrupiącym spodzie
Składniki
(8 szt )
Spód:
- czekolada mleczna - 100 g
- płatki pszenne z otrębami Lubella - 100 g
Masa:
- ser biały 3 x mielony - 80 g
- masło orzechowe - 80 g
- cukier puder - 50 g
- żelatyna - 1 łyżeczka
Kruszonka:
- płatki pszenne z otrębami Lubella - 0,5 szkl
- cukier drobny - 2 łyżki
- masło - 1 łyżka
- wiórki kokosowe - ok. 50 g
Sposób przyrządzenia:
1. Czekoladę roztapiamy, dodajemy pokruszone płatki, dokładnie mieszamy. Masą wylepiamy spód i brzegi foremek, odstawiamy do lodówki na godzinę.
2. Żelatynę mieszamy z zimną wodą, odstawiamy do napęcznienia, a następnie podgrzewamy do rozpuszczenia.
3. Ser biały miksujemy z cukrem pudrem i masłem orzechowym, a następnie dodajemy żelatynę ( wcześniej hartujemy 2 łyżkami masy serowej ) - mieszamy, wkładamy porcjami na schłodzone spody i odstawiamy na ok. 2 godziny do lodówki.
4. Na patelni roztapiamy masło z cukrem, dodajemy kokos i prażymy kilka minut, aż kokos się zezłoci, mieszamy z płatkami i obficie posypujemy babeczki.
Chrupiące ciasteczka z orzechami
Składniki:
- płatki żytnie Lubella (z puffem z żyta i czarną porzeczką ) - 2,5 szkl
- mąka pszenna / pełnoziarnista - 3/4 szkl
- ulubione orzechy - włoskie nerkowce, pini - 3/4 szkl
- twarda gruszka - 0,5 szt
- miód wielokwiatowy - 4 łyżki
- jajko - 1 szt
- olej kokosowy - 1 łyżka
Sposób przyrządzenia:
1. Olej kokosowy dokładnie miksujemy z miodem, dodajemy pokrojoną w kostkę gruszkę, płatki żytnie, posiekane orzechy, jajko oraz mąkę.Wszystko razem dokładnie mieszamy, uważając , by nie zgnieść wszystkich składników.
2. Formujemy okrągłe ciasteczka, układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy do nagrzanego na 160°C piekarnika na 20 minut.
Chrupiące batoniki z masłem orzechowym
Składniki:
- płatki ryżowe Lubella ( z crunchem ryżowym i żurawiną ) - 1 szkl
- orzechy nerkowce - 1 garść
- suszone figi - 3 szt
- daktyle - 8 szt
- masło orzechowe - 3 łyżki
- pestki dyni - 1 łyżka
- pestki słonecznika -1 łyżka
Sposób przyrządzenia:
1. Suszone owoce moczymy we wrzątku przez ok. 15 minut, odsączamy siekamy. Dodajemy masło orzechowe, miksujemy. Wrzucamy płatki ryżowe oraz pestki i posiekane, podprażone orzechy, wszystko razem bardzo dokładnie mieszamy.
2. Tak przygotowaną masę rozsmarowujemy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia na grubość ok. 2-3 cm.zawijamy mocno w papier, narywamy deską do krojenia i wkładam na ok. 2-3 godziny do lodówki. Po wyjęciu kroimy.