1. Zwierciadlo.pl
  2. >
  3. Kuchnia
  4. >
  5. Słodkie przekąski na karnawał

Słodkie przekąski na karnawał

123rf.com
Wśród przekąsek na karnawałowej imprezie nie powinno zabraknąć czegoś słodkiego. Najlepiej sprawdzą się przekąski „na jeden gryz”.

Oto 3 przepisy na deserowe finger food:

Babeczki serowo-czekoladowe na chrupiącym spodzie

Składniki (8 szt ) Spód:
  • czekolada mleczna - 100 g
  • płatki pszenne z otrębami Lubella - 100 g
Masa:
  • ser biały 3 x mielony - 80 g
  • masło orzechowe - 80 g
  • cukier puder - 50 g
  • żelatyna - 1 łyżeczka
Kruszonka:
  • płatki pszenne z otrębami Lubella - 0,5 szkl
  • cukier drobny - 2 łyżki
  • masło - 1 łyżka
  • wiórki kokosowe - ok. 50 g
Sposób przyrządzenia: 1. Czekoladę roztapiamy, dodajemy pokruszone płatki, dokładnie mieszamy. Masą wylepiamy spód i brzegi foremek, odstawiamy do lodówki na godzinę. 2. Żelatynę mieszamy z zimną wodą, odstawiamy do napęcznienia, a następnie podgrzewamy do rozpuszczenia. 3. Ser biały miksujemy z cukrem pudrem i masłem orzechowym, a następnie dodajemy żelatynę ( wcześniej hartujemy 2 łyżkami masy serowej ) - mieszamy, wkładamy porcjami na schłodzone spody i odstawiamy na ok. 2 godziny do lodówki. 4. Na patelni roztapiamy masło z cukrem, dodajemy kokos i prażymy kilka minut, aż kokos się zezłoci, mieszamy z płatkami i obficie posypujemy babeczki.

Chrupiące ciasteczka z orzechami

Składniki:
  • płatki żytnie Lubella (z puffem z żyta i czarną porzeczką ) - 2,5 szkl
  • mąka pszenna / pełnoziarnista - 3/4 szkl
  • ulubione orzechy - włoskie nerkowce, pini - 3/4 szkl
  • twarda gruszka - 0,5 szt
  • miód wielokwiatowy - 4 łyżki
  • jajko - 1 szt
  • olej kokosowy - 1 łyżka
Sposób przyrządzenia: 1. Olej kokosowy dokładnie miksujemy z miodem, dodajemy pokrojoną w kostkę gruszkę, płatki żytnie, posiekane orzechy, jajko oraz mąkę.Wszystko razem dokładnie mieszamy, uważając , by nie zgnieść wszystkich składników. 2. Formujemy okrągłe ciasteczka, układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy do nagrzanego na 160°C piekarnika na 20 minut.

Chrupiące batoniki z masłem orzechowym

Składniki:
  • płatki ryżowe Lubella ( z crunchem ryżowym i żurawiną ) - 1 szkl
  • orzechy nerkowce - 1 garść
  • suszone figi - 3 szt
  • daktyle - 8 szt
  • masło orzechowe - 3 łyżki
  • pestki dyni - 1 łyżka
  • pestki słonecznika -1 łyżka
Sposób przyrządzenia: 1. Suszone owoce moczymy we wrzątku przez ok. 15 minut, odsączamy siekamy. Dodajemy masło orzechowe, miksujemy. Wrzucamy płatki ryżowe oraz pestki i posiekane, podprażone orzechy, wszystko razem bardzo dokładnie mieszamy. 2. Tak przygotowaną masę rozsmarowujemy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia na grubość ok. 2-3 cm.zawijamy mocno w papier, narywamy deską do krojenia i wkładam na ok. 2-3 godziny do lodówki. Po wyjęciu kroimy.

ZAMÓW

WYDANIE DRUKOWANE E-WYDANIE
  • Polecane
  • Popularne
  • Najnowsze