Zbliżająca się wiosna motywuje do zmiany diety na lżejszą i zdrowszą. Zupy to łatwostrawny, a zarazem pożywny posiłek, który bardzo pozytywnie wpływa na nasz metabolizm.
Wiosną możemy postawić na lżejsze posiłki, ale pamiętajmy, aby nadal były pożywne i dostarczały niezbędnej nam energii. Nasza dieta powinna być pełna zdrowych warzyw, przypraw oraz ziół.
Składniki
1 puszka zielonego groszku marki Sandra
0,5 l bulionu warzywnego
1 cebula
½ łyżki kolendry
3 cm świeżego imbiru
1 garść pestek prażonego słonecznika
2 ząbki czosnku
1 papryczka chili
sól i pieprz
oliwa z oliwekSposób przygotowania
W garnku na rozgrzanej oliwie podsmażamy przez około 4 minuty cebulę pokrojoną w kostkę, czosnek, starty imbir i drobno posiekaną papryczkę chili. Następnie dodajemy odcedzony groszek i smażymy kolejne 4 minuty. Po upływie tego czasu wszystkie składniki zalewamy bulionem warzywnym, doprawiamy solą i pieprzem oraz gotujemy, aż groszek zrobi się miękki, czyli około 10 minut. Gdy zupa lekko ostygnie miksujemy ją na za pomocą blendera. Gotowy krem podajemy z kolendrą i pestkami prażonego słonecznika.