Bób, podobnie jak inne rośliny strączkowe, ma wiele wartości odżywczych. Przede wszystkim ma dużą zawartość białka, które może być alternatywą dla białka pochodzenia zwierzęcego. Najpopularniejszym sposobem przygotowania bobu jest ten tradycyjny - ugotowanie go w osolonej wodzie. możemy również użyć jako dodatek do makaronów, kuskusu czy jako składnik sałatek.
Składniki:
- 0,5 kg młodego bobu
- 50 g orzeszków piniowych
- ½ pęczka świeżej mięty
- 100 g sera żółtego (np. Gouda MSM Mońki)
- 50 ml oleju lnianego
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 łyżeczka miodu gryczanego
- szczypta grubo zmielonego pieprzu
Wykonanie:
Bób umyć, osuszyć i wyłożyć do miski. Jeżeli bób jest nie jest młody, należy go krótko obgotować w osolonej wodzie, odcedzić ostudzić i obrać z łupiny. Do bobu dodać podprażone na suchej patelni orzeszki, posiekaną miętę i pokrojony w kostkę ser.
Olej lniany połączyć z sokiem z cytryny, miodem i pieprzem. Polać sałatkę dressingiem i wymieszać.
Smacznego!