1. Zwierciadlo.pl
  2. >
  3. Kuchnia
  4. >
  5. Sałatka z młodego bobu z serem Gouda i miętą

Sałatka z młodego bobu z serem Gouda i miętą

Bób, podobnie jak inne rośliny strączkowe, ma wiele wartości odżywczych. Przede wszystkim ma dużą zawartość białka, które może być alternatywą dla białka pochodzenia zwierzęcego. Najpopularniejszym sposobem przygotowania bobu jest ten tradycyjny - ugotowanie go w osolonej wodzie. możemy również użyć jako dodatek do makaronów, kuskusu czy jako składnik sałatek.

Składniki:

  • 0,5 kg młodego bobu
  • 50 g orzeszków piniowych
  • ½ pęczka świeżej mięty
  • 100 g sera żółtego (np. Gouda MSM Mońki)
  • 50 ml oleju lnianego
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżeczka miodu gryczanego
  • szczypta grubo zmielonego pieprzu
Wykonanie:

Bób umyć, osuszyć i wyłożyć do miski.  Jeżeli bób jest nie jest młody, należy go krótko obgotować w osolonej wodzie, odcedzić ostudzić i obrać z łupiny. Do bobu dodać podprażone na suchej patelni orzeszki, posiekaną miętę i pokrojony w kostkę ser.

Olej lniany połączyć z sokiem z cytryny, miodem i pieprzem. Polać sałatkę dressingiem i wymieszać.

Smacznego!

ZAMÓW

WYDANIE DRUKOWANE E-WYDANIE
  • Polecane
  • Popularne
  • Najnowsze