1. Zwierciadlo.pl
  2. >
  3. Kuchnia
  4. >
  5. Placki z cukinii z dipem śmietanowo-koperkowym

Placki z cukinii z dipem śmietanowo-koperkowym

Letnia kuchnia powinna być prosta, szybka i sezonowa - z wykorzystaniem świeżych ziół i warzyw. Warto postawić na składniki, które uprawiamy w tym czasie w naszych ogródkach lub możemy zakupić na pobliskim straganie. Dobrze urozmaicać tradycyjne przepisy - jedną z ciekawszych propozycji obiadowych mogą być lekkie, aromatyczne placki cukiniowe z dodatkiem kremowego dipu z koperkiem, który nie tylko nadaje potrawie wyrazisty smak, ale też korzystnie wpływa na układ trawienny.

Składniki na placki:

- młoda cukinia: 3 sztuki

- jajka: 2 sztuki

- szczypiorek: 1 pęczek

- czosnek: 2 ząbki

- mąka pszenna: 4 łyżki

- bułka tarta: 2 łyżki

- szczypta soli i pieprzu

- olej rzepakowy

Składniki na dip:

- śmietana 18% BIO od OSM Piątnica: 200 gram

- koperek: 1 pęczek

- szczypta soli i pieprzu

Wykonanie:

Cukinię zetrzeć na tarce na grubych oczkach, posolić i odstawić na 15 minut. Następnie odcisnąć wodę, dodać jajka, pokrojony szczypiorek, rozdrobniony czosnek, mąkę oraz bułkę tartą. Doprawić do smaku pieprzem oraz solą i całość dokładnie wymieszać. Kolejno przygotować dip – śmietanę połączyć z posiekanym koperkiem i doprawić do smaku. Uformować średniej wielkości placki i smażyć na rozgrzanym oleju aż do momentu uzyskania złotego koloru z obu stron. Podawać z dipem i udekorować gałązką świeżego koperku.

Smacznego!

ZAMÓW

WYDANIE DRUKOWANE E-WYDANIE
  • Polecane
  • Popularne
  • Najnowsze