Letnia kuchnia powinna być prosta, szybka i sezonowa - z wykorzystaniem świeżych ziół i warzyw. Warto postawić na składniki, które uprawiamy w tym czasie w naszych ogródkach lub możemy zakupić na pobliskim straganie. Dobrze urozmaicać tradycyjne przepisy - jedną z ciekawszych propozycji obiadowych mogą być lekkie, aromatyczne placki cukiniowe z dodatkiem kremowego dipu z koperkiem, który nie tylko nadaje potrawie wyrazisty smak, ale też korzystnie wpływa na układ trawienny.
Składniki na placki:
- młoda cukinia: 3 sztuki
- jajka: 2 sztuki
- szczypiorek: 1 pęczek
- czosnek: 2 ząbki
- mąka pszenna: 4 łyżki
- bułka tarta: 2 łyżki
- szczypta soli i pieprzu
- olej rzepakowy
Składniki na dip:
- śmietana 18% BIO od OSM Piątnica: 200 gram
- koperek: 1 pęczek
- szczypta soli i pieprzu
Wykonanie:
Cukinię zetrzeć na tarce na grubych oczkach, posolić i odstawić na 15 minut. Następnie odcisnąć wodę, dodać jajka, pokrojony szczypiorek, rozdrobniony czosnek, mąkę oraz bułkę tartą. Doprawić do smaku pieprzem oraz solą i całość dokładnie wymieszać. Kolejno przygotować dip – śmietanę połączyć z posiekanym koperkiem i doprawić do smaku. Uformować średniej wielkości placki i smażyć na rozgrzanym oleju aż do momentu uzyskania złotego koloru z obu stron. Podawać z dipem i udekorować gałązką świeżego koperku.
Smacznego!