Naleśniki to posiłek idealny na każdą okazję. Uwielbiane są zarówno przez młodszych jak i starszych. Można je jeść na słono lub na słodko, w towarzystwie dodatków, których lista jest nieskończenie długa. My proponujemy przepis na naleśniki czekoladowe z kremem mascarpone i jagodami. Przepis poleca Robert Muzyczka, Szef Kuchni Dworu Korona Karkonoszy.
Składniki:
- 700 ml mleka czekoladowego
- 2 jajka
- 2 szklanki mąki pszennej
- 500 ml słodkiej śmietany 36%
- 3 łyżki cukru pudru
- 250 g serka mascarpone
- szklanka świeżych jagód
- olej rzepakowy do smażenia
Wykonanie:
- Do mleka czekoladowego dodać jajko, mąkę i szczyptę soli. Całość dokładnie wymieszać rózgą tak, żeby nie było grudek. Usmażyć na patelni naleśniki, smarując za każdym razem rozgrzaną patelnię olejem.
- Schłodzoną śmietankę ubić z cukrem pudrem na sztywno, następnie dodać serek mascarpone i wymieszać. Tak przygotowany krem wyłożyć na naleśniki, posypać jagodami i złożyć w kopertę lub rulon.