1. Zwierciadlo.pl
  2. >
  3. Kuchnia

Przepisy na Wielkanoc według kulinarnego notatnika rodziny Winnych

Zobacz galerię 6 zdjęć
Przepyszne przepisy na Święta Wielkiej Nocy - zupy i słodkości z kulinarnego notatnika głównych bohaterów serialu Stulecie Winnych.

Biały barszcz

Skład:

  • 2 szklanki zakwasu na biały barszcz
  • 300 g surowego boczku
  • 300 g białej kiełbasy
  • 2/3 szklanki śmietany
  • 8 jajek
  • 1 marchewka
  • 1 pietruszka
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 liść laurowy
  • 3 ziarna ziela angielskiego
  • majeranek
  • sól i pieprz
Sposób przygotowania: Jajka umyj i ugotuj na twardo. Warzywa umyj, obierz, pokrój, włóż do garnka, dodaj przyprawy, zalej wodą i gotuj do miękkości. Boczek pokrój w paseczki, wrzuć na rozgrzaną patelnię i smaż przez kilka minut, aż wytopi się część tłuszczu i boczek stanie się chrupiący. Kiełbasę pokrój w plastry. Do ugotowanych warzyw dodaj usmażony boczek i kiełbasę, posiekany czosnek i gotuj przez około 40 minut. Następnie dodaj zakwas i śmietanę. Przypraw solą, pieprzem i majerankiem. Po rozlaniu na talerze lub do miseczek dodaj przepołowione jajka.

Zupa chrzanowa

Składniki:

  • 200 g wędzonego boczku
  • 6 jajek przepiórczych
  • 2 pory
  • 2 pietruszki
  • 2 ziemniaki
  • 2 cebule
  • 1/2 selera
  • 2 l wody
  • 200 ml śmietany 36%
  • 4 łyżki tartego chrzanu
  • 4 ziarna czarnego pieprzu
  • 2 ziarna ziela angielskiego
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 liść laurowy
  • sól i pieprz
Sposób przygotowania: Boczek pokrój w paseczki, wrzuć na rozgrzaną patelnię i smaż przez kilka minut, aż wytopi się część tłuszczu i boczek stanie się chrupiący. Zdejmij go z patelni, na której zostaw wytopiony z boczku tłuszcz. Warzywa umyj, obierz, pokrój, przysmaż na tłuszczu wytopionym z boczku. Po kilku minutach przełóż pokrojone warzywa: pietruszkę, por, seler oraz cebulę do garnka. Zalej je wodą, dodaj majeranek, liść laurowy, ziele angielskie i pieprz. Gotuj przez około 40 minut, aż warzywa zmiękną. Jajka ugotuj na twardo, obierz i pozostaw do ostygnięcia. Wyjmij ziele angielski i liście laurowe, dodaj obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki. Gotuj przez około 20 minut, po czym zmiksuj zupę blenderem. Dodaj śmietanę i chrzan, wymieszaj i ponownie zmiksuj, zagotuj i dopraw do smaku. Zupę podawaj z kawałkami boczku i z przekrojonymi na pół jajkami.

Baba Wielkanocna

Składniki:

Ciasto:

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 szklanki mleka
  • 1/2 szklanki posiekanych bakalii (rodzynki, morele, żurawina)
  • 100 g miękkiego masła
  • 100 g cukru
  • 40 g świeżych drożdży
  • 3 jajka
  • 2 żółtka
  • skórka starta z 1 cytryny
  • 1 szczypta soli
Lukier:
  • 100 g cukru pudru
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżka wody
  • kandyzowana skórka pomarańczowa
Sposób przygotowania: Rozpuść drożdże w letnim mleku, dodaj 1/3 szklanki mąki i 1 łyżeczkę cukru, wymieszaj i odstaw w ciepłe miejsce na około 10 minut. Do miski wrzuć jajka oraz żółtka i ubij z cukrem na gładką puszystą masę, następnie dodaj startą skórkę z cytryny (pamiętaj o umyciu i wyparzeniu cytryny!) oraz sól i przez chwilę ucieraj. Dodaj zaczyn drożdżowy i pozostałą część mąki, miksuj przez około 5 minut, aż ciasto będzie miało jednolitą konsystencję. Dodaj pokrojone masło oraz obtoczone w mące bakalie. Wymieszaj do połączenia się składników. Przykryj miskę z ciastem lnianą ściereczką i pozostaw na około 45 minut w ciepłym miejscu. Ciasto powinno podwoić swoją objętość. Formę wysmaruj masłem i posyp mąką, wyłóż do niej ciasto, wyrównaj wierzch szpatułką i pozostaw na około 15 minut. Piecz w temperaturze 180 stopni przez około 30-40 minut. Sprawdź patyczkiem czy ciasto jest upieczone. Pozostaw babę w formie do całkowitego ostygnięcia. Przygotuj lukier. Cukier puder wymieszaj z wodą i sokiem z cytryny. Polej babę lukrem, posyp ją skórką pomarańczową i pozostaw do zastygnięcia.

Ciasto czekoladowe

Składniki:

  • 1 szklanka cukru
  • 1 kostka masła
  • 1/2 szklanki mąki
  • 6 jajek
  • 2 tabliczki gorzkiej czekolady
Sposób przygotowania: Kostkę masła razem z pokruszoną czekoladą rozpuść w kąpieli wodnej. Ubij jajka na sztywną pianę. Żółtka zmiksuj z cukrem na gładką, puszystą masę. Dodaj pianę z białek i delikatnie wymieszaj. Dodaj mąkę, przestudzone masło z czekolada i zmiksuj. Piecz w temperaturze 180 stopni przez około 25 minut.

Share on Facebook Send on Messenger Share by email
Autopromocja
Stulecie Winnych.  Notes kulinarny
Autopromocja
Stulecie Winnych. Notes kulinarny Ałbena Grabowska Zobacz ofertę promocyjną
  • Polecane
  • Popularne
  • Najnowsze