Brytyjski specjał świąteczny - Christmas Pudding, czyli specjalne bakaliowe ciasto z baranim łojem - przyrządzany jest nawet dwa miesiące przed Bożym Narodzeniem! My też mamy takie specjały!
Wie o tym dobrze Dominika Krzemińska z warszawskiej restauracji "Przegryź", która własnie ustaliła datę ostatniego zamówienia na PIERNIK STAROPOLSKI na 21 listopada!
"To tradycyjne ciasto potrzebuje 3 tygodni leżakowania (w stanie surowym), potem jest pieczone i przekładane wybranym nadzieniem." - mówi Dominika i proponuje do wyboru: piernik z kajmakiem, piernik ze śliwkami suszonymi marynowanymi w śliwowicy łąckiej, piernik z marcepanem lub piernik bez nadzienia.
Do tego pierniki z "Przegryzia" są robione z najlepszych składników. "Do produkcji ciasta używamy jajek od kur z wolnego wybiegu, naturalnego miodu, mieszanki przypraw domowej produkcji, prawdziwego masła (82% tłuszczu) oraz ekologicznych orzechów włoskich".
Niewiele czasu, żeby się zdecydować...