Składniki na 4 duże lub 8 małych szklanek: kawałek świeżego imbiru,1 łyżka przyprawy do grzanego wina
(zamiennie: 1 laska cynamonu,
2 goździki, odrobina kardamonu,
odrobina pieprzu), 500 ml nektaru z żurawiny amerykańskiej, 500 ml soku pomarańczowego, 4 łyżki cukru
Do przybrania: 4 kumkwaty, 4 laski cynamonu, 2 łyżki świeżej żurawiny amerykańskiej, 1 łyżka cukru
Imbir obrać i pokroić w cienkie plasterki. Razem z przyprawą do grzanego wina umieścić w zaparzaczu lub filtrze do herbaty w kształcie jajka lub w jednorazowym filtrze do herbaty, zamknąć. Zagotować przyprawy z nektarem z żurawiny amerykańskiej i sokiem pomarańczowym, zdjąć z ognia, odstawić na 5-10 minut.
Kumkwaty umyć, pokroić w plastry. Żurawinę amerykańską głęboko naciąć, zwilżyć, zanurzyć w cukrze, umieścić na brzegu szklanki. Jagody można też nadziać na patyczki do szaszłyków i położyć na szklankach.Gorący poncz rozlać do przygotowanych szklanek. Do każdej szklanki wrzucić kilka plasterków kumkwata i laskę cynamonu do mieszania.
Rada: W wersji schłodzonej i przybranej gałązkami mięty, poncz z cranberries jest doskonałym aperitifem na garden party.
Cranberry Marketing Committee