Jabłka, budyń i kruszonka - taki deser to marzenie. Wypatrzyłyśmy go na instagramowym koncie Dietaniecud, który prowadzi Natalia Janik, dietetyczka.
Składniki na 4 miseczki:
2 jabłka
budyń śmietankowy + 2 łyżeczki ksylitolu
0,5 l dowolnego mleka
3 łyżki płatków owsianych
2 łyżki mąki
łyżka wiórków kokosowych
łyżeczka masła
łyżeczka miodu
cynamon i odrobina soku z cytryny
1. Budyń rozpuszczamy w odrobinie zimnego mleka. Pozostałe mleko zagotowujemy. Następnie dodajemy rozpuszczony budyń do mleka, ciągle mieszając aż uzyskamy gęstą konsystencję.
2. Jabłka kroimy w drobną kostkę i wykładamy na dno naczyń, posypujemy cynamonem.
3. Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni.
4. Jabłka zalewamy budyniem.
5. Przygotowujemy kruszonkę: rozpuszczamy masło i miód na patelni i dodajemy resztę składników.
6. Posypujemy budyń kruszonką i zapiekamy 20 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza.
Jeden deser ma 190 kcal, 6g białka, 5g tłuszczu, 32g węglowodanów