1. Zwierciadlo.pl
  2. >
  3. Kuchnia
  4. >
  5. Apple crumble w wersji fit

Apple crumble w wersji fit

(Fot. Natalia Janik/Dietaniecud)
(Fot. Natalia Janik/Dietaniecud)
Jabłka, budyń i kruszonka - taki deser to marzenie. Wypatrzyłyśmy go na instagramowym koncie Dietaniecud, który prowadzi Natalia Janik, dietetyczka.

Apple crumble inaczej

Składniki na 4 miseczki: 2 jabłka budyń śmietankowy + 2 łyżeczki ksylitolu 0,5 l dowolnego mleka 3 łyżki płatków owsianych 2 łyżki mąki łyżka wiórków kokosowych łyżeczka masła łyżeczka miodu cynamon i odrobina soku z cytryny

1. Budyń rozpuszczamy w odrobinie zimnego mleka. Pozostałe mleko zagotowujemy. Następnie dodajemy rozpuszczony budyń do mleka, ciągle mieszając aż uzyskamy gęstą konsystencję. 2. Jabłka kroimy w drobną kostkę i wykładamy na dno naczyń, posypujemy cynamonem. 3. Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni. 4. Jabłka zalewamy budyniem. 5. Przygotowujemy kruszonkę: rozpuszczamy masło i miód na patelni i dodajemy resztę składników. 6. Posypujemy budyń kruszonką i zapiekamy 20 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza.

Jeden deser ma 190 kcal, 6g białka, 5g tłuszczu, 32g węglowodanów

ZAMÓW

WYDANIE DRUKOWANE E-WYDANIE
  • Polecane
  • Popularne
  • Najnowsze