Składniki na 6 porcji ;
Czas przygotowania: 40minut ;
Czas gotowania: 5minut ;
Składniki:
1 torebka kaszy gryczanej
500g twarogu eko półtłustego
1mała cebula
1 ząbek czosnku
1 łyżka masła
garść liści szałwii
garść liści pietruszki
sól i pieprz do smaku
500g mąki pszennej
1 jajo
1 szklanka ciepłej (prawie gorącej) wody
1 łyżeczka soli
Mąkę wymieszaj z solą, zalej wodą i dodaj jajo. Zagniataj przez około 10 minut. Odstaw przykrywając wilgotną ściereczką.
Ugotuj kaszę, zeszklij na maśle pokrojoną w kostkę cebulę i czosnek. Posiekaj świeże zioła. W większej misce wymieszaj wszystkie składniki farszu. Przypraw solą i pieprzem.
Na stolnicy rozwałkuj cienkie plastry ciasta i wycinaj szklanką mniejsze placki. Na placki nakładaj farsz i zlepiaj pierożki.
Gotowe pierożki nakładaj na koszyk do parowania lub tacę do gotowania posmarowane lekko olejem. Gotuj ok. 5 minut.
Potrawa zawiera tzw. niezbędne aminokwasy: tryptofan i lizynę. Organizm człowieka nie jest w stanie wytworzyć ich samodzielnie, a są one potrzebne między innymi do prawidłowego wchłaniania wapnia, produkcji hormonów odpowiedzialnych za dobre samopoczucie i spokojny sen (serotoniny i melatoniny).
Przepis przygotował Grzegorz Łapanowski dla