Rabanadas, czyli grzanki smażone z cukrem i cynamonem, to popularny deser na północny Portugalii. W zestawie z poranną kawą stanowią idealne portugalskie śniadanie. Rabanadas są także częstym gościem na wigilijnym stole.
Potrzebne składniki:
* bagietka
* jajko
* szklanka mleka
* cynamon
* cukier
* oliwa z oliwek
Sposób przygotowania:
1. Cynamon mieszamy z cukrem w proporcji 1 do 2 (jedna łyżka cynamonu na dwie łyżki cukru).
2. Jajko mieszamy z mlekiem.
3. Bagietkę kroimy na plastry o grubości ok. 1-2 cm.
4. Krążki bagietki maczamy w jajku z mlekiem i kładziemy na patelni z rozgrzaną oliwą z oliwek.
5. Smażymy chwilę z obu stron, aż grzanki pięknie się zarumienią.
6. Po zdjęciu gorących grzanek z patelni, dość obficie posypujemy je cynamonem zmieszanym z cukrem.
7. Grzanki najlepiej smakują na ciepło.