1. Zwierciadlo.pl
  2. >
  3. Kuchnia
  4. >
  5. Tarte tatin

Tarte tatin

...czyli tak zwana "tarta odwrócona" to francuska specjalnośc! Składniki: 12 dag masła, 3/4 szklanki cukru pudru, 1 kg kwaśnych jabłek, - na ciasto - 1 1/2 szklanki mąki, 12 dag masła, żółtko, niewielka łyżeczka cukru, szczypta soli

Z podanych składników plus niewielkiej ilości lodowatej wody zagnieść ciasto i włożyć do lodówki na 30 minut. Formę do pieczenia - żaroodporną - postawić na gazie, włożyć do niej masło, stopić. Do niego dosypać cukier i smażyć, aż powstanie złoty karmel.

Opłukane jabłka obrać ze skórki, pokroić na ćwiartki i usunąć z nich gniazda nasienne. Na warstwie karmelu ułożyć ciasno w krąg cząstki jabłek w taki sposób jak na zdjęciu. Podgrzewać na dużym ogniu 15–20 minut, do chwili, kiedy karmel ściemnieje. Odwrócić jabłka, tak aby całe pokryły się karmelem i dalej podgrzewać 10–15 minut. Zdjąć z ognia, wystudzić.

Ciasto wyciągnąć z lodówki i rozwałkować na placek nieco większy niż średnica formy. Ułożyć na przestudzonych jabłkach,  wpychając  brzegi do wnętrza formy. Nakłuć widelcem. Piec 25 min w temp. 200°C. Przykryć dużym talerzem , szybko odwrócić i wyjąć tartę. Voila!

ZAMÓW

WYDANIE DRUKOWANE E-WYDANIE
  • Polecane
  • Popularne
  • Najnowsze