600 g filetów z kurczaka, 3–4 banany, szklanka mleka, 3 żółtka, łyżka cukru pudru, pół laski wanilii, łyżka mąki, łyżka masła, 2 łyżki soku i ćwierć łyżeczki skórki, otartej z cytryny, sól, pieprz
Umyte i osuszone filety spłaszczyć trzonkiem noża, skropić łyżką soku z cytryny, posypać solą i pieprzem, odstawić w chłodne miejsce na pół godziny. Następnie lekko oprószyć mąką i usmażyć na maśle. Obrane banany pokroić w plastry, skropić pozostałym sokiem z cytryny. Filety przełożyć do rondla, obłożyć plasterkami bananów i dusić pod przykryciem na małym ogniu. Zagotować mleko z posiekaną wanilią. Żółtka bardzo dokładnie utrzeć z cukrem pudrem. Gdy masa będzie gładka, powoli wlewać gorące mleko, cały czas mieszając. Rondel ustawić w garnku z wrzącą wodą i trzepaczką ubijać masę na parze do zgęstnienia. W czasie ubijania stopniowo dodawać skórkę otartą z cytryny. Gęstym sosem zalać filety. Podawać natychmiast z ryżem, kulkami ziemniaczanymi lub frytkami.
Przepis pochodzi z książki Hanny Szymanderskiej „Owoce egzotyczne”, Świat Książki 2012.
Foto: StockFood