1. Zwierciadlo.pl
  2. >
  3. Kuchnia
  4. >
  5. Blok z miodu

Blok z miodu

Blok z miodu to alternatywa dla karmelków (Fot. Katarzyna Miśkowiec)
Blok z miodu to alternatywa dla karmelków (Fot. Katarzyna Miśkowiec)
Sama słodycz, dosłownie i w przenośni. Wierzymy, że kawałek takiego smakołyku od czasu do czasu nie zaszkodzi, a sprawi przyjemność nie tylko podniebieniu.

Blok z miodu

200 g cukru, 100 g miodu, 5 łyżek wody, 1 łyżka sody oczyszczonej.

(Fot. Katarzyna Miśkowiec) (Fot. Katarzyna Miśkowiec)

W garnku wymieszaj cukier, miód i wodę. Podgrzewaj na delikatnym ogniu, aż cukier się rozpuści.

Po całkowitym stopieniu podkręć trochę ogień i gotuj, aż masa zgęstnieje i ściemnieje.

Zdejmij garnek z ognia i dodaj sody oczyszczonej, wymieszaj.

Spienioną masę wylej na blachę wyłożoną papierem. Uważaj, będzie bardzo gorąca!

Po godzinie blok z miodu stanie się twardy i gotowy do kruszenia.

ZAMÓW

WYDANIE DRUKOWANE E-WYDANIE
  • Polecane
  • Popularne
  • Najnowsze