Najpopularniejsze chyba arabskie smarowidło, potrawa narodowa paru państw w tamtym regionie. Niezwykle zdrowy idealnie smakuje z grillowaną pitą lub warzywami, jednak jest też idealnym dodatkiem do obiadu, lub podstawą kanapki.
Ortodoksyjny przepis zakłada, że ciecierzycę należy namoczyć na noc i potem ugotować do miękkości, można jednak posłużyć się tą z puszki, po uważnym jej odsączeniu. Na mniej wiecej objętość puszki ciecierzycy potrzebujemy:
łyżkę - dwie tahiny (pasty sezamowej)
jedną cytrynę lub limonkę
1-2 ząbki czosnku
pieprz i sól
oliwa z oliwek
Rozmasowaną ciecierzycę (można użyć po prostu miksera lub rozgnieść widelcem) mieszamy z tahiną i dolewamy oliwy z oliwek - aż do osiągnięcia pożądanej konsystencji. Doprawiamy czosnkiem, cytryną, pieprzem i solą. Odstawiamy aż smaki się "przegryzą".