1. Zwierciadlo.pl
  2. >
  3. Kuchnia
  4. >
  5. Humus

Humus

Najpopularniejsze chyba arabskie smarowidło, potrawa narodowa paru państw w tamtym regionie. Niezwykle zdrowy idealnie smakuje z grillowaną pitą lub warzywami, jednak jest też idealnym dodatkiem do obiadu, lub podstawą kanapki.

Ortodoksyjny przepis zakłada, że ciecierzycę należy namoczyć na noc i potem ugotować do miękkości, można jednak posłużyć się tą z puszki, po uważnym jej odsączeniu. Na mniej wiecej objętość puszki ciecierzycy potrzebujemy:

łyżkę - dwie tahiny (pasty sezamowej)

jedną cytrynę lub limonkę

1-2 ząbki czosnku

pieprz i sól

oliwa z oliwek

Rozmasowaną ciecierzycę (można użyć po prostu miksera lub rozgnieść widelcem) mieszamy z tahiną i dolewamy oliwy z oliwek - aż do osiągnięcia pożądanej konsystencji. Doprawiamy czosnkiem, cytryną, pieprzem i solą. Odstawiamy aż smaki się "przegryzą".

 

ZAMÓW

WYDANIE DRUKOWANE E-WYDANIE
  • Polecane
  • Popularne
  • Najnowsze