AUTOR: Stanisław Bobowski SKŁADNIKI:
• Filety z łososia – 4 szt po 140 g
• Kiełbasa chorizo pokrojona
w kostkę – 100 g
• Pokrojone pory – 600 g
• Posiekana szalotka – 100 g
• Śmietana 32% – 150 ml
• Duży ziemniak – 1 szt
• Sól i pieprz do smaku
Podsmaż kiełbasę chorizo, pory i szalotkę. Następnie dodaj śmietanę. Obierz jednego ziemniaka i pokrój w bardzo cienkie plasterki na krajalnicy (mandolinie). Umyj pokrojone plastry ziemniaka i ułóż na folii spożywczej tak aby brzegi ziemniaków zachodziły na siebie. Przypraw łososia do smaku, następnie ułóż na ziemniakach i ciasno zwiń tak by folia została na zewnątrz). Delikatnie usuń folię z łososia, następnie obsmaż rybę z każdej strony na złoty kolor. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180 C na 10 minut. Podawaj z przygotowanym kremem z porów i kiełbasy chorizo.
Przepis pochodzi z książki kucharskiej "Blu Mood Food"