Ice pops – jak przygotować proste lody na patyku?

Jeśli owoce goszczą u Was w domu codziennie, to masz z czego zrobić zdrowe ice pops. Wystarczy tylko zaopatrzyć się w specjalne pojemniki na lody oraz patyczki. Ale nawet jeśli ich nie masz, nie szkodzi. Użyj silikonowych pojemników na muffinki lub małych plastikowych kubeczków. Wystarczy napełnić je sokiem z ulubionych owoców, dołożyć kilka owoców w całości i zamrozić. To idealne rozwiązanie na upalny dzień – ice pops na patyku z soków owocowych lub zmiksowanych owoców z dodatkami.

Wiśnia z żurawiną

Składniki:

  • 2 szklanki wiśni
  • 1 szklanka mleka kokosowego
  • garść suszonej żurawiny

Sposób przygotowania: Wszystkie składniki wrzuć do blendera i miksuj, aż powstanie gładka masa. Powstałą masę wlej do foremek na lody, wbij patyczek i wstaw do zamrażarki na min. 4 godz.

Arbuz z truskawkami

Składniki:

  • 1 szklanka pokrojonego w kostkę arbuza
  • 2 szklanki truskawek
  • 1/2 szklanki jogurtu naturalnego
  • kilka łyżek miodu do smaku

Sposób przygotowania: Wszystkie składniki wrzuć do blendera i miksuj, aż powstanie gładka masa. Powstałą masę wlej do foremek na lody, wbij patyczek i wstaw je do zamrażarki na min. 4 godz.

Truskawki z migdałami

Składniki:

  • 2 szklanki truskawek
  • 1 szklanka mleka migdałowego
  • 1/2 opakowania jedwabistego tofu (ok. 125 g)
  • garść płatków migdałowych

Sposób przygotowania: Wszystkie składniki wrzuć do blendera i miksuj, aż powstanie gładka masa. Powstałą masę wlej do foremek na lody, wbij patyczek i wstaw je do zamrażarki na min. 4 godz.

Moc spiruliny

Składniki:

  • 1 awokado
  • 1 szklanka nerkowców
  • 1 łyżeczka sproszkowanej spiruliny
  • 2 banany
  • kilka łyżek miodu do smaku

Sposób przygotowania: Wszystkie składniki wrzuć do blendera i miksuj, aż powstanie gładka masa. Powstałą masę wlej do foremek na lody, wbij patyczek i wstaw je do zamrażarki na min. 4 godz.

Czerwono-żółty melanż

Składniki:

  • 2 owoce mango
  • 1 szklanka truskawek

Sposób przygotowania: Mango wrzuć do blendera i miksuj, aż powstanie gładka masa. Powstałą masę wlej do foremek na lody i wstaw do zamrażalnika. Truskawki zmiksuj, dolej do pełna i wbij patyczek. Wstaw foremki do zamrażarki na min. 4 godz.

 

Więcej w książce „Lodovo, czyli domowe zdrowe lody, zimne desery i smoothie”, Jolanty Naklickiej-Kleser, Wydawnictwo Zwierciadło. Książka dostępna w naszym sklepie internetowym.