1. Zwierciadlo.pl
  2. >
  3. Kuchnia

Kulebiak z kapustą, grzybami i pieczonym sandaczem

Paweł Słomczyński
Paweł Słomczyński
Składniki dla 4 osób: 300 g ciasta francuskiego; 200 g zamarynowanego w przyprawie do ryb i upieczonego sandacza bez skóry; kilka suszonych grzybów; 2 łyżki oleju rzepakowego; 200 g kiszonej kapusty; obrana i starta na grubych oczkach włoszczyzna; liść laurowy, ziele angielskie, pieprz ziarnisty Prymat, sól do smaku; 1 jajko.|Składniki dla 4 osób: 300 g ciasta francuskiego; 200 g zamarynowanego w przyprawie do ryb i upieczonego sandacza bez skóry; kilka suszonych grzybów; 2 łyżki oleju rzepakowego; 200 g kiszonej kapusty; obrana i starta na grubych oczkach włoszczyzna; liść laurowy, ziele angielskie, pieprz ziarnisty Prymat, sól do smaku; 1 jajko.

Grzyby opłukać, namoczyć w wodzie, a następnie ugotować, wystudzić, pokroić w paski i podsmażyć wraz z cebulą na oleju.

Kapustę poszatkować, zalać wywarem z grzybów i gotować przez około 30 minut z włoszczyzną i przyprawami. Pod koniec dodać grzyby i wystudzić.

Ciasto francuskie rozwałkować i ułożyć na blasze wyłożonej pergaminem. Na cieście równomiernie rozłożyć przygotowaną wcześniej kapustę z grzybami oraz kawałki pieczonego sandacza. Całość delikatnie zawinąć, posmarować rozkłóconym jajkiem i delikatnie ponakłuwać.

Piec około 30 minut w temperaturze 200°C.

Share on Facebook Send on Messenger Share by email
Autopromocja
Autopromocja

ZAMÓW

WYDANIE DRUKOWANE E-WYDANIE
  • Polecane
  • Popularne
  • Najnowsze