fbpx

Topinambur – zwykłe, niezwykłe warzywo. Prosty przepis na zupę z topinamburu z chipsami

Topinambur - zwykłe, niezwykłe warzywo. Prosty przepis na zupę z topinamburu z chipsami
Zupa z topinamburu z chipsami, oliwą truflową i chrustem z buraków (pominiętym w przepisie) (Fot. Getty Images)

„Topinamburem zapychają mordę (czym?). I snują sny o Aventador ciągle (skrrrt)” – śpiewa Taco Hemingway w swoim utworze „Szczękościsk”. Fraza ta idealnie oddaje rangę tego pospolitego warzywa bulwiastego. 

Topinambur brzmi dobrze, elegancko i egzotycznie. W pokoleniu naszych dziadków  warzywo to znane było głównie pod nazwą słonecznik bulwiasty. Nazywano go też gruszką ziemniaczaną, ponieważ przy korzeniach tej rośliny z rodziny astrowatych z pięknymi żółtymi kwiatami, podobnie jak u ziemniaka, zwykle pojawia się około 2-3 tuzinów niezbyt dużych bulw o nieregularnych kształtach. To właśnie one stały się modnym kuchennym składnikiem.

Topinambur - zwykłe, niezwykłe warzywo. Prosty przepis na zupę z topinamburu z chipsami
Bulwa topinamburu (Fot. Getty Images)

Topinambur ma niezwykle oryginalny smak, dlatego chętnie sięgają po niego szefowie kuchni najlepszych restauracji na świecie. Najczęściej gotują z niego zupę.

A we wspomnieniach mojej prababci topinambur był zamiennikiem ziemniaków, pasował tylko do niektórych gatunków mięs, i zawsze gotowany był w łupinkach – tylko wtedy zachowywał swój intensywny słonecznikowo-orzechowy smak.

Przepis na zupę krem z topinamburu z chipsami i oliwą truflową
(dla 2 osób)

Składniki:

  • 500 g topinamburu
  • 2 ziemniaki
  • pół cytryny
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 małe szalotki
  • 2 łyżki sklarowanego masła
  • 300 ml mleka 3,2 proc. 
  • 300 ml śmietanki 30 proc. 
  • sól, pieprz
  • oliwa truflowa

Przygotowanie:
Przygotuj miskę z zimną wodą, dwoma plasterkami cytryny i odrobiną wyciśniętego soku – będziesz tam wkładać obrane bulwy, żeby nie ściemniały. Załóż rękawiczki, bo topinabur podobnie jak słonecznik, brudzi dłonie. Bulwy oczyść z resztek ziemi i obierz je ze skórki ostrą obieraczką. To najgorsza część przygotowania zupy, bo bulwy mają nieregularne kształty i cięzko się je obiera. Obierz również ziemniaki. Czosnek oraz szalotki posiekaj i zeszklij w rondlu przez 3 minuty na sklarowanym maśle. Bulwę o najbardziej regularnych kształtach odłóż na chipsy. Resztę topinamburu i ziemniaków pokrój na kawałki i włóż do rondla, zalej mlekiem i śmietanką. Gotuj na średnim ogniu przez 30 minut, a potem miksuj na gładki krem. Przypraw solą i pieprzem. Na talerzu, po nalaniu zupy, zrób kleksa z oliwy truflowej.

Chipsy: topinambur pokrój wzdłuż na cieniutkie plasterki – najlepiej obieraczką. Włóż do głębokiego oleju rozgrzanego do 180°C i smaż na lekko złoty kolor. Wyjmij łyżką cedzakową, na papierowy ręcznik, a potem jeszcze piecz około 10 minut w 100°C. W ten sposób ostatecznie pozbędziesz się nadmiaru tłuszczu. Lekko posól do smaku.

 

  • Polecane
  • Popularne
  • Najnowsze