Ciecierzycę należy namoczyć 12 godzin wcześniej w zimnej wodzie. Następnie ugotować w świeżej wodzie z dodatkiem soli. Czas gotowania to około 35 minut.
Czerwoną paprykę upiec w 230 stopniach Celsjusza, aż nabierze czarnego koloru (przypiecze się bardzo intensywnie). Następnie przełożyć paprykę do miski i dokładnie zafoliować. Po 20 minutach obrać paprykę ze skóry i pokroić w cienkie paski. Wrzucić do garnka. Pomidory pokroić na pół i piec w temp. 220 stopni Celsjusza przez 10 minut. Dorzucić do papryki. Warzywa zalać wywarem. Gotować przez 10 minut. Następnie dodać pokrojoną w półksiężyce marchew, cukinię i seler naciowy. Po 5 minutach dodać wcześniej ugotowaną ciecierzycę. Przyprawić solą do smaku. Zupa jest gotowa. Wykończyć świeżą kolendrą i natką pietruszki.
Wywar:
Cebulę por, seler, marchew pokroić na małe kawałki. Zalać zimną wodą. Dodać liść laurowy, ziele angielskie.
Całość zagotować i wyłączyć wywar po 10 minutach. Dodać parę gałązek natki pietruszki i tymianku. Gotowe.
Składniki
Na 4 porcje:
120 g suchej ciecierzycy (ewentualnie ciecierzyca z puszki)
1 kg czerwonej papryki
1/2 kg pomidorów
2 średniej wielkości marchewki
2 gałązki selera naciowego
1/2 cukini
3 gałązki tymianku
3 gałązki natki pietruszki,
ziarenka ziela angielskiego
2 liście laurowe
natka pietruszki
sól
Wywar:
1 i 1/2 l zimnej wody
1 duża cebula
1/2 pora
1 średniej wielkości korzeń selera
2 średniej wielkości marchewki
Czas przygotowania: ok. 45 minut