1. Zwierciadlo.pl
  2. >
  3. Zdrowie
  4. >
  5. Chałwa jabłkowa z migdałami

Chałwa jabłkowa z migdałami

Płatki migdałów (około 80 g) uprażyć  na patelni, aż się zrumienią. Dorzucić  jabłka pokrojone w cząstki, przykryć pokrywką i zmniejszyć ogień, aby puściły sok. Dusić ok. 20–30 minut pod przykryciem. Jabłka powinny całkowicie się rozpaść. Następnie podgrzewać całość bez przykrycia na większym ogniu, dość często mieszając. Dodać kardamon lub cynamon. Sok powinien zupełnie odparować, a masa stać się mocno gęsta i ciemna.  Chałwę jabłkową posypać z wierzchu pozostałymi  płatkami  migdałowymi i jeść na ciepło lub zimno.

Składniki
4 porcje: 1 kg jabłek, 100 g migdałów w płatkach, 1–2 łyżki miodu łyżka soku z cytryny szczypta kardamonu (ewentualnie cynamon lub wanilia)

Czas przygotowania: godzina

ZAMÓW

WYDANIE DRUKOWANE E-WYDANIE
  • Polecane
  • Popularne
  • Najnowsze