1. Zwierciadlo.pl
  2. >
  3. Zdrowie
  4. >
  5. Złota 5 odtruwaczy! Zobacz czego nie powinno zabraknąć w diecie oczyszczającej!

Złota 5 odtruwaczy! Zobacz czego nie powinno zabraknąć w diecie oczyszczającej!

1. Cytryna

Pomaga organizmowi usunąć toksyny, a także jest doskonałym tonikiem dla wątroby i pęcherzyka żółciowego. Dostarcza sporych ilości witaminy C, która zwiększa aktywność krwinek białych i tym samym wzmacnia układ odpornościowy, przyśpiesza naprawę uszkodzonych komórek i tkanek, pomaga przeciwdziałać fermentacji w jelicie. Woda ze świeżo wyciśniętym sokiem z cytryny poprawia perystaltykę jelit i zwiększa wydzielanie żółci, co pomaga zregenerować i odtruwać wątrobę. Doskonale oczyszcza, wątrobę, jelita i krwiobieg.

2. Gingerol

Główny aktywny składnik świeżego imbiru – działa antyzapalnie i antyoksydacyjnie, zapobiega powstawaniu prozapalnych prostaglandyn. Pobudza także układ odpornościowy, niszczy wirusy i ma silne działanie odtruwające.

3. Czosnek

To jeden z najpotężniejszych żywieniowych odtruwaczy. Wspiera produkcję enzymów trawiennych w wątrobie i bierze udział w syntezie glutationu, substancji oczyszczającej organizm ze szkodliwych produktów przemiany materii. Czosnek pomaga również w produkcji różnych związków siarki, które wykazują silną aktywność antyoksydacyjną, niszczy drobnoustroje, wirusy i grzyby oraz oczyszcza jelita z pasożytów.

4. Buraki

To szczególnie cenny element diety oczyszczającej, ponieważ mają dużo witamin z grupy B i minerałów istotnych dla układu immunologicznego. Są pełne błonnika, który usprawnia pracę układu pokarmowego, zmniejsza absorpcję glukozy, wiąże cholesterol i kwasy żółciowe, zwiększając tym samym ich wydalanie. Ponadto odkwasza i wspomaga pracę takich narządów, jak nerki i wątroba (kluczowy narząd rozkładający i neutralizujący toksyny).

5. Kiszona kapusta i kiszone ogórki

Są źródłem probiotyków, czyli pożytecznych bakterii fermentacji mlekowej, które regulują skład mikroflory przewodu pokarmowego, utrzymują kwaśne PH w jelicie i hamują rozwój bakterii gnilnych. Proces kiszenia zwiększa strawność tych produktów i ilość niektórych składników odżywczych, w tym m.in. witamin z grupy B. Kiszonki wspomagają proces trawienia pokarmów, zwiększają odporność, odtruwają i sprzyjają eliminacji toksyn.

Źródło: Vimed.pl

Share on Facebook Send on Messenger Share by email
Autopromocja
Autopromocja

ZAMÓW

WYDANIE DRUKOWANE E-WYDANIE
  • Polecane
  • Popularne
  • Najnowsze