1. Ośmiornicę rozmrażamy. Marchew obieramy, razem z selerem naciowym i cebulą kroimy w cienkie plastry, wrzucamy do garnka, dodajemy przyprawy i zalewamy 2,5 l zimnej wody. Doprowadzamy do wrzenia i 2–3 razy zanurzamy w bulgocącej wodzie nogi ośmiornicy, trzymając za głowę. Następnie gotujemy całą na średnim ogniu pod przykryciem przez ok. 40 minut. Hartujemy w zimnej wodzie.
2. Obieramy i gotujemy ziemniaki, kroimy na kawałki wielkości kęsa. Seler naciowy
tniemy w cienkie plasterki, a czerwoną cebulę w drobną kostkę.
3. Tuż przed podaniem kroimy ośmiornicę na kawałki wielkości kęsa, łączymy z sałatką ziemniaczaną i dodajemy drobno posiekaną natkę pietruszki, skórkę z cytryny, oliwę, sok z cytryny, sól i pieprz.
4. Dekorujemy selerem naciowym, cebulą pokrojonymi w cienkie plastry oraz ziołami przetrzymanymi przez 15 minut w lodowatej wodzie.
Składniki
Na 6 porcji:
Ośmiornica:
1 kg mrożonej ośmiornicy
120 g cebuli
170 g marchewki
1 łodyga selera naciowego
2 liście laurowe
3 owoce ziela angielskiego
Sałatka ziemniaczana:
700 g żółtych ziemniaków
2 łodygi selera naciowego
100 g czerwonej cebuli
4 łyżki oliwy
1⁄4 cytryny + otarta skórka
1 ząbek czosnku
1⁄2 pęczka natki pietruszki
sól i świeżo mielony pieprz
Dodatki:
1 seler naciowy
1 biała cebula
garstka ulubionych ziół: natki pietruszki, gwiazdnicy itp.
Czas przygotowania: 1 godzina 35 minut