1. Zwierciadlo.pl
  2. >
  3. Zdrowie

Stek z  buraka z  grillowanym serem halloumi, czereśniami i  konfiturą z  cebuli

21989180 - beetroot
21989180 - beetroot

Buraki zawijamy w  folię aluminiową, układamy na blaszce i  pieczemy w  160 stopniach Celsjusza przez 2 godziny. W  międzyczasie przygotowujemy konfiturę z cebuli. Na rozgrzanym oleju dusimy cebulę przez ok. 40 minut. Dodajemy ocet balsamiczny, winny i cukier. Redukujemy na minimalnym płomieniu, co jakiś czas mieszając, tak by uzyskać konsystencję konfitury. Następnie przyrządzamy dressing. Ocet balsamiczny łączymy z miodem, wlewamy cienkim strumieniem olej, cały czas mieszając dressing, aż uzyskamy kremową konsystencję. Buraki obieramy ze skórki, kroimy na półtora centymetrowe równe plastry i  smażymy z obu stron na mocno rozgrzanej patelni z odrobiną oleju (do uzyskania ciemnego koloru). Na osobnej patelni smażymy tak samo halloumi (powinno być brązowego koloru). Rukolę myjemy, suszymy i  łączymy z  dressingiem. Na talerzu układamy buraka, ser, konfiturę, rukolę wraz z  dressingiem i  dekorujemy całość świeżymi czereśniami oraz suszoną papryką.
Składniki
Na 4 porcje: garść czereśni, 4 buraki, 4 plastry sera halloumi (1-cm), garść rukoli, 4 łyżki konfitury cebulowej, ewentualnie 1 mała łyżeczka wędzonej suszonej papryki, olej rzepakowy do smażenia, sól, pieprz do smaku

Konfitura z  cebuli: 4 łyżki oleju rzepakowego, 1 kg czerwonej cebuli pokrojonej w  piórka, 4 łyżki octu balsamicznego, 4 łyżki czerwonego octu winnego, 2 łyżki cukru, sól i  pieprz do smaku

Dressing balsamiczny: 6 łyżek oliwy lub oleju rzepakowego, 3 łyżki octu balsamicznego dobrej jakości, 1 łyżka miodu

Share on Facebook Send on Messenger Share by email
Autopromocja
Autopromocja

ZAMÓW

WYDANIE DRUKOWANE E-WYDANIE
  • Polecane
  • Popularne
  • Najnowsze