Szalotkę podsmażamy na patelni z rozgrzanym masłem, aż się zeszkli. Pomidory siekamy drobno i dodajemy do szalotki, całość dusimy na małym ogniu wraz z porwanymi listkami szałwii, doprawiając solą oraz pieprzem. Następnie przygotowujemy makaron. Mąkę, jajka oraz oliwę dokładnie wyrabiamy ręcznie lub mikserem z końcówką hak. Ciasto przykrywamy folią i dajemy mu odpocząć 15–20 minut. Dzielimy je na 4 części. Pracujemy z jedną częścią ciasta, resztę zostawiamy pod folią. Ciasto rozwałkowujemy na podsypanej mąką stolnicy na grubość około 2 mm i kroimy w podłużne paski. Pracę można wykonać ręcznie lub za pomocą maszynki do makaronu. Makaron gotujemy we wrzącej osolonej wodzie, aż będzie al dente.
Rozgrzewamy w rondlu olej i smażymy listki szałwii w głębokim tłuszczu przez kilka sekund, aż powstaną chrupiące czipsy. Na talerzu układamy makaron, nakładamy sos i całość posypujemy tartym parmezanem. Dekorujemy czipsami z szałwii.
Składniki
Na 4 porcje:
400 g domowego makaronu razowego
Domowy makaron razowy:
240 g mąki razowej
160 g mąki pszennej
4 jajka
1 żółtko
50 ml oliwy
mąka pszenna do podsypywania
szczypta soli
Sos:
8 sparzonych i obranych ze skórki mięsistych pomidorów
1 posiekana szalotka
50 g masła
150 g parmezanu
garść listków szałwii.
Do dekoracji czipsy:
kilka listków szałwii
200 ml oleju