1. Zwierciadlo.pl
  2. >
  3. Zdrowie

Domowy makaron z sosem szałwiowo - pomidorowym

domowy makaron
domowy makaron

Szalotkę podsmażamy na patelni z  rozgrzanym masłem, aż się zeszkli. Pomidory siekamy drobno i  dodajemy do szalotki, całość dusimy na małym ogniu wraz z  porwanymi listkami szałwii, doprawiając solą oraz pieprzem. Następnie przygotowujemy makaron. Mąkę, jajka oraz oliwę dokładnie wyrabiamy ręcznie lub mikserem z  końcówką hak. Ciasto przykrywamy folią i  dajemy mu odpocząć 15–20 minut. Dzielimy je na 4 części. Pracujemy z  jedną częścią ciasta, resztę zostawiamy pod folią. Ciasto rozwałkowujemy na podsypanej mąką stolnicy na grubość około 2 mm i  kroimy w  podłużne paski. Pracę można wykonać ręcznie lub za pomocą maszynki do makaronu. Makaron gotujemy we wrzącej osolonej wodzie, aż będzie al dente.

Rozgrzewamy w  rondlu olej i  smażymy listki szałwii w  głębokim tłuszczu przez kilka sekund, aż powstaną chrupiące czipsy. Na talerzu układamy makaron, nakładamy sos i  całość posypujemy tartym parmezanem. Dekorujemy czipsami z  szałwii.
Składniki
Na 4 porcje:

400 g domowego makaronu razowego

Domowy makaron razowy:

240 g mąki razowej 160 g mąki pszennej 4 jajka 1 żółtko 50 ml oliwy mąka pszenna do podsypywania szczypta soli

Sos:

8 sparzonych i obranych ze skórki mięsistych pomidorów 1 posiekana szalotka 50 g masła 150 g parmezanu garść listków szałwii.

Do dekoracji czipsy:

kilka listków szałwii 200 ml oleju

Share on Facebook Send on Messenger Share by email
Autopromocja
Autopromocja

ZAMÓW

WYDANIE DRUKOWANE E-WYDANIE
  • Polecane
  • Popularne
  • Najnowsze