1. Zwierciadlo.pl
  2. >
  3. Zdrowie
  4. >
  5. Orkiszowo - kasztanowe racuchy z jabłkami

Orkiszowo - kasztanowe racuchy z jabłkami

123rf.com
123rf.com
Polak zjada rocznie 45 kg jabłek. A powinien jeszcze więcej, bo jak mówi angielskie przysłowie: Jedno jabłko dziennie trzyma nas z daleka od lekarza. Ten owoc to prozdrowotna bomba. Zamknięto w nim nie tylko smak, ale i mnóstwo składników mineralnych oraz witamin. Dlatego właśnie jesienią nasza kuchnia powinna pachnieć jabłkami... Dojrzałymi, aromatycznymi, prosto z sadu.

Mąkę przesiać do miski. Wbić jajka, wsypać cukier, cynamon oraz proszek do pieczenia, a następnie wlać mleko. Całość dokładnie zmiksować. Jabłka utrzeć na tarce na cienkie plastry i dodać do ciasta. Starannie wymieszać. Na patelni rozgrzać odrobinę oleju. Racuchy usmażyć na niewielkim ogniu. Serwować z cukrem pudrem, syropem klonowym lub miodem.

Składniki
Składniki na 12–14 racuchów:

150 g mąki orkiszowej 150 g mąki kasztanowej 2–3 jabłka 250 ml mleka migdałowego 2 jajka 4 łyżki miodu 50 g cukru trzcinowego łyżeczka cynamonu łyżeczka proszku do pieczenia odrobina oleju (np. ryżowego) do smażenia syrop klonowy lub miód Czas przygotowania: ok. 45 minut

Share on Facebook Send on Messenger Share by email
Autopromocja
Autopromocja

ZAMÓW

WYDANIE DRUKOWANE E-WYDANIE
  • Polecane
  • Popularne
  • Najnowsze