Maszynka do mielenia mięsa w restauracji – co wybrać?

Wybór maszynki do mielenia mięsa wcale nie jest łatwy. Ze względu na swoje gabaryty, ręczną obsługę oraz niską wydajność, modele przeznaczone do użytku domowego nie sprawdzą się w restauracji. Tam, gdzie liczy się szybkość i najwyższa jakość niezbędne okazują się profesjonalne urządzenia marek takich jak RMGastro, Hendi czy Braher.

 

Szukasz maszynki do mielenia mięsa w swojej restauracji? Prawdopodobnie zależy ci na tym, aby znać źródło pochodzenia składników, z których przyrządzasz dania dla swoich klientów. W standardach lokalu gastronomicznego, jakim zarządzasz na pewno są również wytyczne dotyczące konsystencji mięsa oraz sposobu jego obróbki. Aby sprostać wszystkim rygorystycznym normom, tak jakościowym, jak również wizualnym, potrzebujesz maszynki, dzięki której samodzielnie poporcjujesz mięso na tatar, kotlety, zapiekanki, pierogi lub inne autorskie dania.

Czym różnią się maszynki gastronomiczne od domowych?

Przede wszystkim sposobem obsługi. Modele domowe mielą zdecydowanie mniej mięsa niż te gastronomiczne. Z tego względu obsługa ręczna (kręcenie korbką) nie stanowią dla użytkownika większego problemu. W kuchni hotelowej czy restauracyjnej lepsza od maszynki manualnej będzie maszynka elektryczna. Moc silnika powinna być uzależniona od tego, jak często używasz urządzenia i jakie ilości mięsa mielisz. Twoim oczekiwaniom na pewno sprostają maszynki najpopularniejszych marek na świecie.

RMGastro

Producent oferuje urządzenia przeznaczone do mielenia wszystkich rodzajów mięsa bez kości i skóry. Maszynki sygnowane logo tej marki od początku lat 2000 zyskują zwolenników w Polsce. Dzisiaj ergonomiczne urządzenia gastronomiczne można spotkać w wielu kuchniach hotelowych, restauracjach czy barach na terenie całego kraju.
Maszynki do mielenia mięsa RMGastro są symbolem nowoczesnej gastronomii, dlatego rekomendujemy je wszystkim szefom kuchni. Ich elementy narażone na bezpośredni kontakt z jedzeniem, tj. korpus mielący, ślimak, sitko, nóż są produkowane z wysokiej jakości stali nierdzewnej. Nie ulegają uszkodzeniom, mają długą żywotność, nie zmieniają smaku mięsa i są łatwe w utrzymaniu czystości.

Hendi

Hendi to holenderska marka, której korzenie sięgają czasów przedwojennych. Maszynki do mielenia mięsa stanowią część niezwykle bogatego i zróżnicowanego asortymentu dedykowanego profesjonalnej gastronomii. Wysokiej jakości sprzęt kuchenny produkowany jest ze stali nierdzewnej, aluminium oraz polipropylenu. Odlewy żeliwne gwarantują odporność na uszkodzenia mechaniczne, wysokie temperatury oraz wilgoć. Kontakt z wodą nie odciska piętna na maszynce, a jej mycie staje się znacznie łatwiejsze dzięki zdejmowanym elementom. Prosty demontaż to jeszcze nie wszystko. Maszynka do mielenia mięsa Hendi zapewnia wydajność na poziomie 200-220 kg/h (w zależności od modelu).

Braher

Braher to jedna z firm, która od lat zajmuje się zaopatrywaniem punktów gastronomicznych w nowoczesny i wydajny sprzęt. Firma z ponad 65- letnim doświadczeniem na arenie europejskiej dostarcza swoje maszynki do mielenia mięsa także polskim użytkownikom. Doceniają oni jakość wyrobów, nowoczesną minimalistyczną formę produktów oraz wysokiej jakości wyposażenie (grupę ślimakową wykonaną ze stali nierdzewnej, blokadę sita ze stopu aluminium anodowanego, system mielenia ENTERPRISE (sitko oraz nóż dwustronny), wyjmowaną tacę podawczą w celu łatwego utrzymania czystości). Wdrożenie rozwiązań, które podnoszą nie tylko wydajność pracy, ale także jej komfort, czyni markę Braher jednym z wiodących producentów sprzętu gastronomicznego.

Intensywnie pracująca maszynka do mielenia mięsa musi wytrzymać tempo, jakie panuje w Twojej kuchni. Nie szukaj zatem kompromisowych rozwiązań. Przedstawione przez nas marki rozumieją potrzeby współczesnych szefów kuchni i dostarczają im wyłącznie zaawansowany technologicznie sprzęt. Nie zapominają przy tym o designie, kompaktowych rozmiarach oraz dodatkowych udogodnieniach.