Na całym świecie występuje jeden liść herbaty, który w zależności od plantacji pojawia się w różnych odmianach i krzyżówkach, stworzonych, żeby uzyskać możliwie największą odporność na choroby. W przeciwieństwie do coraz częściej modyfikowanej żywnościi, w przypadku herbaty nie ma mowy o genetycznie modyfikowanych roślinach. Takie praktyki są absolutnie zabronione i stoją w sprzeczności z filozofią towarzyszącą herbacie.
Najwięcej upraw znajduje się w Indiach, Sri Lance, Chinach, Kenii, Indonezji, Wietnam oraz Argentyna. Herbata zawdzięcza swój wyjątkowym smak przede wszystkim warunkom na plantacji: ważne jest czyste powietrze, odpowiednia wilgotność i wysokość nad poziomem morza - im wyżej, tym lepsza jakość. Ze szczytów krzewów herbacianych zbierane są tylko dwa najmłodsze listki i pączek.
Zanim herbata trafi do filiżanki musi przejść przez kilka etapów produkcji. Pierwszym i najważniejszym jest zbiór. Marka POSTI wykorzystuje herbatę zbieraną ręcznie, gdyż jest to produkt najwyższej jakości. Ze względu na wilgotność i wysokie temperatury świeże liście i pączki muszą bardzo szybko trafić do suszarni. Najpóźniej 2-3 godziny po zebraniu znajdują się na specjalnych podestach, gdzie stopniowo schną i zaczynają więdnąć. To szczególnie istotny proces, ponieważ świeży liść przy próbie zwijania pęka i traci swój sok, czyli wszystko co najcenniejsze i najzdrowsze. W ciągu całego procesu, który trwa od 16 do 24 godzin, liście tracą około 30 % wody, to pozwala na zwinięcie ich przy zachowaniu aromatu oraz wszystkich walorów smakowych i zdrowotnych. Kolejnym etapem jest rwanie i cięcie liści: powstają większe i mniejsze części, sortowane następnie w zależności od rozmiaru.
Po zwinięciu liści następuje proces tzw. fermentacji, poprawnie zwany utlenowaniem. Ten proces różni się w zależności od kraju. Dla przykładu w Indiach liście rozsypywane są na ceramicznych płytkach lub podestach i co pewien czas ręcznie przegrabiane. Inna metoda polega na zmechanizowaniu całego procesu. Liście znajdują się na taśmociągu, gdzie z obu stron wentylatory nadmuchują powietrze, a herbata jest co jakiś czas przewracana. Za sprawą tego procesu liście stają się coraz ciemniejsze: z zielonkawych stają się ciemnooliwkowy, aż do brązowego.
Proces produkcji herbaty zielonej jest podobny do produkcji herbaty czarnej z pominięciem etapu fermentacji. Aby herbata zachowała zielony kolor, nasyca się ją przed skręceniem parą wodną w specjalnych zbiornikach.
Ostatni etap to suszenie. W temperaturze 90 ° Celsjusza herbata pozostaje około 20 minut. Kiedy liść zawiera już zaledwie 3-5 % wody, otrzymujemy susz. Dopiero wtedy, herbata jest gotowa do zaparzenia.