1. Zwierciadlo.pl
  2. >
  3. Styl Życia
  4. >
  5. Najlepsze dodatki do herbaty

Najlepsze dodatki do herbaty

123rf.com
Zobacz galerię 12 Zdjęć
Wielu herbacianych smakoszy lubi wzbogacić ją pysznymi dodatkami, które potrafią odmieniać smak i aromat naparu. Co warto dodać do herbaty w sezonie zimowym?

Cukier

123rf.com

To zdecydowanie najpopularniejszy herbaciany dodatek, który zmienia smak i aromat herbaty. Najczęściej dodaje się do niej ten w wersji białej lub brązowej. Smakosze herbaty z cukrem powinni jednak zwrócić uwagę na to, jaką herbatę chcą osłodzić, ponieważ do niektórych gatunków, np. czerwonej herbaty Pu-erh, cukier nie powinien być dodawany - zmniejsza jej właściwości zdrowotne. Warto również pamiętać, że słodzenie naparu sprawia, że staje się on bardziej kaloryczny.

Miód

 

123rf.com

Popularny dodatek herbaciany stosowany wymiennie z cukrem. Jest jednak jego zdrowszą alternatywą. Warto jednak pamiętać, aby dodawać go do naparu o temperaturze nie większej niż 60 º Celsjusza, ponieważ wtedy nie traci wartości odżywczych, witamin i właściwości antybakteryjnych .

Pigwa

123rf.com

Owoc zawierający znaczne ilości witamin – szczególnie witaminy C oraz minerałów. Dzięki nim efektywnie poprawia odporność i tym samym walczy z przeziębieniem. Ma charakterystyczny kwaskowaty smak. Do herbaty  najczęściej dodawana jest pod postacią soku.

Jagody Goji

 

123rf.com

Suszone owoce o cierpkim smaku, które mają szerokie działania  zdrowotne – zawierają przeciwutleniacze, wzmacniają system odpornościowy, a także poprawiają wzrok i witalność. Dodane do zielonej herbaty osłodzonej łyżeczką miodu, stanowią idealną fuzję smaków. Sok z aronii

123rf.com

Ma cierpki, ale smaczny smak. Obniża ciśnienie, rozluźnia organizm i pozytywnie wpływa na włosy, skórę i paznokcie. Kilka kropel sprawia, że herbata smakuje jeszcze lepiej niż zazwyczaj.

Mleko

123rf.com

Najczęściej dodawane do herbaty przez Brytyjczyków. W Polsce taki napój jest potocznie nazywany bawarką i cieszy się dużo mniejszą popularnością. Jest jednak szczególnie zalecany kobietom w ciąży. Z mlekiem najlepiej smakują odmiany herbat pochodzące z regionu Indii i Assamu.

Cytryna

123rf.com

W Polsce jest to jeden z najczęściej stosowanych dodatków. W związku z jej bardzo charakterystycznym, kwaśnym smakiem znacznie zmienia smak herbaty i nadaje jej jeszcze większych właściwości zdrowotnych. Warto zaznaczyć, że powinno się ją dodawać, kiedy napój lekko ostygnie. Dzięki takiemu zabiegowi witaminy nie znikną. Cynamon

 

123rf.com

Przyprawa nadająca herbacie niesamowitego aromatu i smaku. Pobudza krążenie krwi oraz działa rozgrzewająco. To doskonały dodatek, szczególnie w miesiącach jesiennych i zimowych.

Imbir

123rf.com

Dodatek o bardzo wyrazistym zapachu i smaku. Napar z jego udziałem wpływa na organizm wzmacniająco, a także antybakteryjnie. Taki napój zaleca się szczególnie w okresie zimowym.

Kardamon

123rf.com

Aromatyczna przyprawa o właściwościach zdrowotnych. Zachwyca wspaniałym zapachem i nadaje potrawom niepowtarzalnego smaku. Przyprawa jest także silnym afrodyzjakiem. Goździki

123rf.com

Aromatyczna przyprawa, która jest jednocześnie przeciwutleniaczem. Spożywanie potraw z ich dodatkiem zmniejsza ryzyko zachorowania na grypę oraz inne choroby układu górnych dróg oddechowych

 Propozycje dodatków przygotowana przez eksperta Ahmad Tea London.

ZAMÓW

WYDANIE DRUKOWANE E-WYDANIE
  • Polecane
  • Popularne
  • Najnowsze