Polki rzadko rozpoczynają dzień bez śniadania, blisko 80 proc. robi to każdego dnia, a tylko 2 proc.całkowicie rezygnuje z tego posiłku. Dodatkowo, aż 83 proc. respondentek uważa śniadanie zaposiłek niezbędny do funkcjonowania w ciągu dnia.
Badanie „Style śniadaniowe wśród Polek” przeprowadzone na zlecenie California Prune Board wyłoniiło 4 style śniadaniowe badanych Polek.
Największą grupę stanowią „kapłanki rodzinnych śniadań” – 39 proc. ankietowanych. To grupa, która ceni codzienne, różnorodne śniadania spożywane wspólnie z rodziną. Pierwszy posiłek jest dla nich źródłem energii, bez którego nie wyobrażają sobie funkcjonowania w ciągu dnia.
Kolejną grupę stanowią „amatorki śniadaniowych przyjemności” – 25 proc. ankietowanych, które dbają przede wszystkim o to, by śniadanie sprawiało im przyjemność. Śniadanie tej grupy niekoniecznie musi odbywać się w towarzystwie bliskich, za to w menu może znaleźć się coś słodkiego. Ewentualny brak porannego posiłku nie stanowi dużego problemu.
Z kolei „miłośniczki śniadaniowej powtarzalności” – 19 proc. ankietowanych, uważa śniadanie za najważniejszy posiłek dnia, który jednak traktują jak rutynę. Śniadanie jest dla nich czymś powtarzalnym i nie mają potrzeby wprowadzania w nim większych urozmaiceń.
Najmniej czasu na pierwszy posiłek mają „zdystansowane sprinterki” – 18 proc ankietowanych, nie odczuwają silnej potrzeby codziennych śniadań, dlatego często z nich rezygnują. Ta grupa respondentek nie traktuje śniadania jako ważnego źródła energii na cały dzień. Ich podejście do śniadań przejawia się również brakiem różnorodności.