Na sklepowych półkach znajdziemy herbatę sklasyfikowaną na różne sposoby, nie tylko ze względu na region jej pochodzenia czy dodatki smakowe lub zapachowe, ale również kolor. Wyróżnia się herbaty czarne, zielone, białe, a także czerwone. Czym się różnią?
Herbata czarna to najpopularniejszy gatunek. Aby uzyskać odpowiedni smak i kolor tej mieszanki, świeżo zebrany surowiec poddaje się kilku fazom obróbki – zwijaniu (zgniatanie liści w celu wydobycia z nich soku komórkowego), więdnięciu (pozbawianie naturalnej wilgotności), fermentacji (redukcja garbników) oraz suszeniu. Po takiej obróbce herbata pakowana jest w skrzynie lub kartony wyłożone papierem woskowym lub folią. Następnie liście przekazywane są blenderom, czyli osobom odpowiedzialnym za mieszanie herbat i przygotowywanie określonych mieszanek. Wyniki ich pracy są z kolei powierzane kiperom, czyli osobom testującym i określającym jakość herbaty. Na koniec mieszanki są pakowane w małe pudełeczka i trafiają do sklepów.
Biała herbata posiada niezwykle oryginalny smak. Nie cieszy się jednak tak dużą popularnością, jak napary w pozostałych barwach, ze względu na jej dość wysoki koszt oraz ograniczoną dostępność. W większości dostarczana jest z regionu Fukien i sprzedawana pod nazwą „Silvery Tip Pekoe”. Nie jest ani fermentowana ani zawijana. Herbata ta posiada przyjemny, delikatny smak.
Zielona herbata to najstarszy z naparów, znany wśród Azjatów od wieków. Aby posiadał piękną, zieloną barwę i esencjonalny aromat, świeżo zebrane liście poddaje się parowaniu, a następnie suszeniu w ogniowych piecach, gdzie pod wpływem dużej temperatury tracą wilgotność. Dzięki tym dwóm zabiegom zachowują naturalną zawartość taniny i 1% związków kofeinowych, co sprawia, że napar bogaty jest w witaminę C, chlorofil i minerały. Zielona herbata posiada delikatny smak i ma pozytywny wpływ na nasz organizm, np. wspomaga koncentrację. W ofercie Ahmad Tea London znajdziemy między innymi Green Tea Pure, czyli - delikatnie kojącą mieszankę, która ma wyjątkowo korzystny wpływ na nasze zdrowie, chociażby ze względu na niską zawartość teiny.
Herbata czerwona powstaje z tego samego surowca, co herbata zielona. Świeże liście poddaje się więdnięciu, zwijaniu i krótkiej fermentacji. Po takich zabiegach napar posiada szary kolor i rozmyty smak, dlatego dodaje się do nich specjalne aromaty i dodatki. Jeśli jednak po zebraniu liści odczeka się trochę dłużej, a dopiero potem podda się je powyższym procesom, otrzymamy herbatę Pouchong o ciekawym posmaku.
Poradnik przygotowany przez ekspertów Ahmad Tea London