Powitajmy nowy rok odrobiną słodyczy. Mała przekąska przyda się zarówno osobom tańczącym do białego rana, jak i tym, którzy mają zamiar spędzić ten wieczór pod kocem.
Przepisy z archiwum „Zwierciadła”
Pralinki różane
przepis z książki „Jedz i pracuj” Karoliny i Macieja Szaciłło
Składniki:
- 150 g migdałów
- 100 g nerkowców
- 2-3 łyżki płynnego miodu lub wybranej melasy
- 100 g pistacji (mogą być solone)
- 1-2 łyżeczki wody różanej (opcjonalnie)
Sposób przygotowania:
Migdały i nerkowce mielimy np. w młynku do kawy lub w małym robocie kuchennym.
Dodajemy miód i wodę różaną. Dokładnie mieszamy.
Z powstałej masy formujemy praliny. Obtaczamy je w zmielonych pistacjach. Lekko słony smak pistacji doskonale kontrastuje ze słodyczą miodu.
Przed podaniem możemy na godzinę włożyć do lodówki, aby się schłodziły.
Babeczki pomarańczowe
Składniki na 12 sztuk
- 100 g miękkiego masła
- 200 g orange curd (przepis i sposób wykonania powyżej, w „czytaj także”)
- 110 g cukru
- 3 jajka
- 180 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 3–4 łyżeczki kakao
- skórka otarta z 1 pomarańczy
- płatki migdałowe
Babeczki pomarańczowe (Fot. iStock)
Masło ucieramy z orange curd i skórką pomarańczową. Stopniowo dodajemy jajka.
Wsypujemy cukier, a potem mąkę wraz z proszkiem do pieczenia. Mieszamy na jednolitą masę, którą dzielimy na 2 części. Do jednej dodajemy kakao, drugą zostawiamy bez zmian.
Płatki migdałowe prażymy na suchej patelni. Foremki smarujemy masłem. Spód wysypujemy dość grubą warstwą płatków migdałowych.
Na to wykładamy ciasto, do ⅔ wysokości foremki. Babeczki pieczemy ok. 20 minut w temperaturze 180°C.
Torcik z krówek domówek
Składniki na okrągłą formę o śr. 20 cm:
- 1 szklanka mleka skondensowanego niesłodzonego
- 1 szklanka mleka 3,2% tłuszczu
- 1 łyżka naturalnego miodu
- 1,5 szklanki cukru
- 1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią
- 125 g masła
- szczypta soli
Do garnka wlewamy mleko i wsypujemy cukier oraz cukier waniliowy. Zagotowujemy, mieszając.
Dodajemy mleko skondensowane, masło, miód i sól, gotujemy na średnim ogniu i ciągle mieszamy do całkowitego połączenia się składników.
Zmniejszamy płomień. Pozostawiamy na nim garnek na kolejne 60 minut i mieszamy, mieszamy.
Gdy masa wyraźnie zgęstnieje, przeprowadzamy „test gotowości”. Wylewamy odrobinę na talerzyk. Jeśli zastygnie natychmiast, możemy zdjąć garnek z ognia, przełożyć masę do foremki, wystudzić i wstawić do lodówki, by porządnie stężała.
Mandarynki w czekoladzie
Składniki
- 6 mandarynek bez pestek
- 2 tabliczki gorzkiej czekolady
- 100 g pistacji
Mandarynki w czekoladzie (Fot. iStock)
Mandarynki obieramy i dzielimy na cząstki.
Roztapiamy tabliczki czekolady w kąpieli wodnej.
Cząstki mandarynek zanurzamy w czekoladzie, a następnie posypujemy posiekanymi wcześniej pistacjami.
Czekamy aż czekolada zastygnie. Gotowe owoce układamy na półmisku.
Pieczone orzechy włoskie z rozmarynem
Przepis pochodzi z książki „Smart Plants. Jak wykorzystać naturalne nootropiki, by usprawnić myślenie, koncentrację i pamięć.”, Julie Mooris
Składniki na 2 szklanki/8 porcji
- 2 łyżki oleju kokosowego, roztopionego
- 1 i 1/2 łyżki świeżego rozmarynu, posiekanego
- 1/2 łyżeczki soli morskiej
- 1/4 łyżeczki pieprzu cayenne
- 1 łyżka cukru kokosowego
- 2 szklanki surowych połówek orzechów włoskich
Pieczone orzechy włoskie z rozmarynem. (Fot. Oliver Barth/ Wydawnictwo Zwierciadło)
Rozgrzej piekarnik do temperatury 170–180°C. Wyłóż blachę do pieczenia papierem do pieczenia.
W średniej misce wymieszaj olej kokosowy, rozmaryn, sól, pieprz cayenne i cukier kokosowy.
Wsyp orzechy i mieszaj tak długo, aż będą dokładnie obtoczone tłuszczem i przyprawami.
Rozłóż je na blasze i piecz przez 10–15 minut lub do czasu, aż orzechy zrobią się złotobrązowe i aromatyczne.
Pozwól im wystygnąć przed podaniem.