Już po raz szósty trwa akcja „Kujawsko-pomorska gęsina na świętego Marcina”. W tym roku gęsinie towarzyszą jabłka. Akcja potrwa do połowy grudnia.|Już po raz szósty trwa akcja „Kujawsko-pomorska gęsina na świętego Marcina”. W tym roku gęsinie towarzyszą jabłka. Akcja potrwa do połowy grudnia.|Już po raz szósty trwa akcja „Kujawsko-pomorska gęsina na świętego Marcina”. W tym roku gęsinie towarzyszą jabłka. Akcja potrwa do połowy grudnia.|Już po raz szósty trwa akcja „Kujawsko-pomorska gęsina na świętego Marcina”. W tym roku gęsinie towarzyszą jabłka. Akcja potrwa do połowy grudnia.|Już po raz szósty trwa akcja „Kujawsko-pomorska gęsina na świętego Marcina”. W tym roku gęsinie towarzyszą jabłka. Akcja potrwa do połowy grudnia.|Już po raz szósty trwa akcja „Kujawsko-pomorska gęsina na świętego Marcina”. W tym roku gęsinie towarzyszą jabłka. Akcja potrwa do połowy grudnia.|Już po raz szósty trwa akcja „Kujawsko-pomorska gęsina na świętego Marcina”. W tym roku gęsinie towarzyszą jabłka. Akcja potrwa do połowy grudnia.|Już po raz szósty trwa akcja „Kujawsko-pomorska gęsina na świętego Marcina”. W tym roku gęsinie towarzyszą jabłka. Akcja potrwa do połowy grudnia.|Już po raz szósty trwa akcja „Kujawsko-pomorska gęsina na świętego Marcina”. W tym roku gęsinie towarzyszą jabłka. Akcja potrwa do połowy grudnia.|Już po raz szósty trwa akcja „Kujawsko-pomorska gęsina na świętego Marcina”. W tym roku gęsinie towarzyszą jabłka. Akcja potrwa do połowy grudnia.|Już po raz szósty trwa akcja „Kujawsko-pomorska gęsina na świętego Marcina”. W tym roku gęsinie towarzyszą jabłka. Akcja potrwa do połowy grudnia.|Już po raz szósty trwa akcja „Kujawsko-pomorska gęsina na świętego Marcina”. W tym roku gęsinie towarzyszą jabłka. Akcja potrwa do połowy grudnia.|Już po raz szósty trwa akcja „Kujawsko-pomorska gęsina na świętego Marcina”. W tym roku gęsinie towarzyszą jabłka. Akcja potrwa do połowy grudnia.|Już po raz szósty trwa akcja „Kujawsko-pomorska gęsina na świętego Marcina”. W tym roku gęsinie towarzyszą jabłka. Akcja potrwa do połowy grudnia.|Już po raz szósty trwa akcja „Kujawsko-pomorska gęsina na świętego Marcina”. W tym roku gęsinie towarzyszą jabłka. Akcja potrwa do połowy grudnia.|Już po raz szósty trwa akcja „Kujawsko-pomorska gęsina na świętego Marcina”. W tym roku gęsinie towarzyszą jabłka. Akcja potrwa do połowy grudnia.|Już po raz szósty trwa akcja „Kujawsko-pomorska gęsina na świętego Marcina”. W tym roku gęsinie towarzyszą jabłka. Akcja potrwa do połowy grudnia.
Tegoroczna edycja „Kujawsko-pomorska gęsiny na świętego Marcina” została zainaugurowana w końcu sierpnia podczas Festiwalu Smaku w Grucznie. Przedsięwzięcie promuje powrót gęsiny do polskiej kuchni. Obejmuje pikniki, konkursy kulinarne dla amatorów i kucharzy, jarmarki. W tym okresie odbywa się także akcja promocyjna dla restauracji, które serwują co najmniej dwie potrawy z gęsiny, oraz konkurs dla producentów „ Złote Półgęski 2014”. Gęsina była obecna na polskich stołach przez wiele stuleci, zanim prawie znikła w końcu XX wieku. Od kilku lat producenci gęsiny i promotorzy polskiej żywności skutecznie przywracają gęsinę na polskie stoły. Polska kuchnia zna wiele sposób przyrządzania gęsiny. Oto jeden z nich.
Przepis na galaretkę z gęsi
Składniki
- Składniki na 4 porcje
- gęsie uda ze skórą 2
- włoszczyzna pęczek
- cebula 1
- czosnek 2 posiekane ząbki
- natka pęczek
- sól i pieprz do smaku
- białka 2
- ocet 2 łyżeczki
- żelatyna 2 łyżeczki
Sposób przygotowania
- Wkładamy gęsie uda do garnka, dodajemy włoszczyznę, cebulę, czosnek, natkę.
- Zalewamy wodą, zagotowujemy i doprawiamy solą oraz pieprzem. Gotujemy pod przykryciem na małym ogniu przez 3 godziny.
- Po przestudzeniu wyjmujemy mięso, a wywar odstawiamy.
- Z gęsi zdejmujemy skórę, mięso oddzielamy od kości i kroimy na drobne kawałki.
- Wywar przecedzamy przez gęste sitko i klarujemy, dodając ubite białka i odrobinę octu. Ponownie przecedzamy i podgrzewamy.
- Do gorącego, sklarowanego wywaru dodajemy żelatynę i dokładnie mieszamy.
- Pokrojone mięso wkładamy do miseczek, dekorujemy i zalewamy wywarem.
- Podajemy z marynowanymi grzybami i chrzanem.
Przepis pochodzi z książki „Przysmaki Ojca Mateusza. Domowa kuchnia Natalii”, Wydawnictwo Zwierciadło, 2014