... a nawet 46 milionów - tyle podobno zjedzą dziś wieczorem Amerykanie podczas uroczystej kolacji na Święto Dziękczynienia.
To najważniejsze i najbardziej rodzinne święto w USA. A przy okazji to, w którym jedzenie odgrywa bardzo ważną rolę. Autor bloga pokusił się o rozpisanie tego święta w danych statystycznych:
96% Amerykanów jada indyka w Święto Dziękczynienia zjadając 46 milionów ptaków - jeden indyk na 6 osób.
49% Amerykanów uważa indyka za swoje ulubione jedzenie w Święto Dziękczynienia. 14% preferuje nadziwkę. Puree z ziemniaków, szynka i ciasto dyniowe zajmują trzecie miejsce - każde po 5% głosów.
Najpopularniejszym sposobem jedzenia resztek indyka pozostałych po Święcie Dziękczynienia jest kanapka, zupa / gulasz lub sałata z indykiem. Najmniej popularnym - zapiekanka.
Blisko 40% procent mieszkańców USA zje świąteczną kolację u siebie w domu, 51% u kogoś. Tylko 7% pójdzie do restauracji.
W ciągu całego sezonu świątecznego Amerykanie kupią 72 miliony puszek sosu żurawinowego.
Najbardziej drobiowo-kreatywni są południowcy, którzy wymyślili - indyka nadziewanego kaczką nadziewaną kurczakiem.
Dyniowe ciasto (pumpkin pie) jest najbardziej popularnym deserem w Święto Dziękczynienia. Następne to jabłkowe, czekoladowe, cytrynowe i czereśniowe.