Kärntner Kasnudeln to karynckie pierogi wypełnione smakowitym farszem z ziemniaków, ziół, cebuli, czosnku oraz świeżego pieprzu.
Składniki na ciasto: 500 g mąki, ciepła woda, sól
Składniki na nadzienie: 500 g ziemniaków, 750 g twarogu, 12 g masła, 20-30 g mięty, 15 g trybuli (Anthriscus Pers.), 2 średnie cebule, 1 ząbek czosnku, sól, świeżo mielony pieprz
Przygotowanie:
Wsypać mąkę do naczynia, posolić. Dolać ciepłej wody do uzyskania jednolitej masy. Zagnieść i odstawić na pół godziny. Ziemniaki obrać i ugotować i ugnieść pozostawić do wystygnięcia. Czosnek i cebulę drobno pokroić i przyrumienić na maśle, na złocisty kolor. Ziemniaki przełożyć do naczynia dodać cebulę i czosnek, pieprz sól oraz zioła. Rozwałkować ciasto na posypanej mąką stolnicy i szklanką formować i wycinać dosyć duże kółka. Formować pierożki, ugniatając rogi w taki sposób by powstał warkocz. Zagotować garnek wody, wrzucać pierogi do wrzącej wody, aż do momentu, gdy wypłyną na powierzchnię. Podawać z masłem lub skwarkami i zieloną sałatą.
Więcej przepisów na austriackie dania