1. Zwierciadlo.pl
  2. >
  3. REKLAMA
  4. >
  5. Dieta ketogeniczna – dla kogo jest?

Dieta ketogeniczna – dla kogo jest?

(Fot. materiały partnera)
(Fot. materiały partnera)
Diety niskowęglowodanowe o wysokiej zawartości tłuszczów na przestrzeni ubiegłych kilku lat zyskały bardzo dużą popularność. Wiele osób postrzega je jako uniwersalny sposób na redukcję masy ciała, lepsze samopoczucie i poprawę formy sportowej. Czy rzeczywiście dieta ketogeniczna to rozwiązanie dla każdego? Co sądzą o niej dietetycy?

Współpraca reklamowa

Dla kogo jest dieta ketogeniczna?

Aby poprawnie stosować wysokotłuszczowy reżim żywieniowy należy dobrze zrozumieć, . Jej ogólne założenia sprowadzają się do drastycznego ograniczenia podaży węglowodanów i uzupełnienia powstałego w ten sposób deficytu kalorycznego poprzez dostarczenie tłuszczów. To, jak prezentuje się rozkład makroskładników w diecie keto, zależy od analizowanych źródeł naukowych i można wskazać przynajmniej kilka różnych wytycznych:

  • jedna z koncepcji zakłada, aby tłuszcze stanowiły aż 90 proc. całkowitej podaży kalorycznej, białka 8 proc., natomiast węglowodany jedynie 2 proc.;
  • inne, nieco mniej restrykcyjne źródło zakłada, że tłuszcze powinny dostarczać 80 proc. energii, natomiast pozostałe 20 proc. jest rozłożone w równych proporcjach między białko i węglowodany;
  • proporcja makroskładników w diecie keto w wersji dla osób aktywnych fizycznie może prezentować się następująco 60 proc. tłuszczów: 30 proc. białka: 10 proc. węglowodanów.

Bez względu na przyjętą koncepcję podziału makroskładników warto pamiętać, że stosowanie diety ketogenicznej jest zalecane przede wszystkim przy występowaniu określonego rodzaju dolegliwości, ponieważ łagodzi ona ich objawy. Największe korzyści odniosą z niej pacjenci chorzy na:

  • choroby neurodegeneracyjne, w tym Chorobę Parkinsona oraz Chorobę Alzheimera, Zespół Raveta;
  • padaczkę lekooporną;
  • stwardnienie rozsiane;
  • insulinooporność oraz cukrzycę.

Próba bilansowania planu odżywiania na własną rękę często okazuje się nieskuteczna, dlatego zwłaszcza osobom początkującym zaleca się skorzystanie z usług dietetyka lub zamówienie cateringu dietetycznego.

Przeciwwskazaniami do stosowania diety ketogenicznej są też różnego rodzaju choroby, które upośledzają metabolizm tłuszczów, np. niewydolność trzustki lub wątroby.

Co można jeść na diecie ketogenicznej?

Dieta keto bazuje w przeważającej mierze na tłuszczach nasyconych i nienasyconych. Jeśli chodzi o produkty odzwierzęce, w jadłospisie może zagościć dowolnego rodzaju mięso, podroby, tłuste ryby. Dopuszczalne są również pełnotłuste nabiały – masło, jogurty typu greckiego, sery.

Produktami pochodzenia roślinnego będą przede wszystkim pestki, orzechy i nasiona, a także oliwy i oleje (np. oliwa z oliwek, olej lniany, z awokado, rzepakowy). Aby ograniczyć negatywny wpływ ketodiety na profil lipidowy zaleca się spożywanie przede wszystkim tłuszczów pochodzenia roślinnego, a dopiero w drugiej kolejności produktów odzwierzęcych. Dzięki temu znacznie łatwiej utrzymać prawidłowy poziom HDL oraz LDL.

Nadal wszystkie produkty żywnościowe powinny być wysokiej jakości. Należy unikać produktów głęboko smażonych lub fastfoodów oraz żywności przetworzonej.

Współpraca reklamowa

Share on Facebook Send on Messenger Share by email
  • Polecane
  • Popularne
  • Najnowsze