Olej sezamowy tłoczony jest na zimno, czemu między innymi zawdzięcza swój wyjątkowy orzechowy posmak, za który cenią go smakosze kuchni azjatyckiej. Charakteryzuje go intensywny zapach oraz ciemna, gęsta konsystencja. W przeciwieństwie do innych olejów, mówi się o tym, że ma pozytywny wpływ na nasz organizm.
Olej z sezamu jest bogaty w kwasy tłuszczowe jedno i wielonasycone, które dzięki procesowi tłoczenia bez podwyższania temperatury, zostają łatwo przyswajane przez organizm. Z ostatnich badań wynika nawet, że olej ten pomaga w obniżeniu nadciśnienia tętniczego. Taki wniosek wysnuł dr Devarajan Sankar z Uniwersytetu Annamalai w Indiach, nadzorujący badanie przeprowadzone na grupie 328 pacjentów z umiarkowanym lub wysokim nadciśnieniem (195 mężczyzn i 133 kobiety) których średnia wieku wynosiła 58 lat. Przez 60 dni uczestnicy doświadczenia konsumowali w ciągu dnia ok. 35 gramów oleju sezamowego. Ciśnienie mierzono przed badaniem, po nim oraz w trakcie co 15 dni. W ciągu tego czasu przy niezmienionej diecie uśrednione ciśnienie skurczowe obniżyło się ze 166 do 134 milimetrów słupa rtęci, a rozkurczowe ze 101 do 84,6 milimetra.
Choć wpływ oleju sezamowego na nadciśnienie jest nowym odkryciem, o pozytywnych właściwościach tego płynu wiadomo już od dawna. Olej ten ma właściwości rozgrzewające i oczyszczające organizm oraz regulujące pracę gruczołów łojowych. Dzięki temu ma szerokie zastosowanie w kosmetyce naturalnej. Poleca się go jako olejek do ciała, do masażu, do kąpieli lub jako naturalną ochronę przeciwsłoneczną. Z uwagi jednak na właściwości rozgrzewające olej sezamowy NIE JEST zalecany osobom z rozszerzonymi naczynkami oraz przy stanach zapalnych.