1. Zwierciadlo.pl
  2. >
  3. Wychowanie
  4. >
  5. Co to znaczy, że roczne dziecko ma dużo większe zapotrzebowanie na niektóre składniki odżywcze niż dorośli?

Co to znaczy, że roczne dziecko ma dużo większe zapotrzebowanie na niektóre składniki odżywcze niż dorośli?

Po 1. roku życia dziecko wciąż intensywnie się rozwija i nieustannie odkrywa świat! Odpowiednie żywienie ma kluczowe znaczenie, ponieważ w tym czasie junior nabywa wiele nowych umiejętności, jest bardziej aktywny i odbiera więcej różnorodnych bodźców niż dorośli. Właśnie dlatego jego organizm potrzebuje dużo więcej składników odżywczych niż mama czy tata – nawet do 6 razy więcej![1] – podkreśla Mariola Darzycka, ekspert BebiKlub.pl.

„Przeciętnie, w okresie między 1. a 3. rokiem życia maluch wzrasta o 10 cm każdego roku, a jego masa ciała przybiera 2 lub 3 kg rocznie. To jest ten czas, gdy dziecko uczy się nowych umiejętności: mówienia, chodzenia, chwytania przedmiotów. Każdego dnia staje przed nowymi wyzwaniami. Tym bardziej więc potrzeba mu dużo więcej niektórych składników, niż jego rodzicom” – wyjaśniła ekspertka BebiKlub.pl w rozmowie z PAP. Jak podkreśliła, dziecko w tym okresie potrzebuje aż 6 razy więcej witaminy D niż osoba dorosła, a także 4 razy więcej żelaza czy wapnia.

Eksperci żywieniowi podkreślają, że w tym okresie w układzie pokarmowym dziecka wciąż kształtuje się mikrobiota jelitowa, która w pełni wykształcona w późniejszym okresie ma stanowić barierę zabezpieczającą przed różnego rodzaju infekcjami. Co ważne, skład mikrobioty jelitowej w dużej mierze zależy od sposobu żywienia.

„W ciele małego dziecka po 1. roku życia stale zachodzą zmiany konieczne do sprawnego trawienia i wchłaniania składników odżywczych. Właśnie z tego powodu mały brzuszek jest wciąż delikatny i nadal ma szczególne potrzeby żywieniowe, inne niż osoby dorosłej” – podkreśliła Mariola Darzycka.

Aby dostarczyć juniorowi wszystkich niezbędnych składników odżywczych, tak by rósł i rozwijał się prawidłowo, jego dieta powinna być różnorodna. „Pamiętajmy, że nie powinna być to dieta rodziców. Mały organizm wciąż się rozwija, dlatego jest on bardzo wrażliwy na działanie czynników środowiskowych i na spożywaną żywność” – wyjaśnia ekspertka. Jak zaznaczyła, dieta powinna być bogata w warzywa, owoce, produkty zbożowe, mięsa, ryby. „Również bardzo ważnym elementem diety dziecka jest mleko, w tym mleko modyfikowane i przetwory mleczne” – dodała.

„Specjaliści żywieniowi zalecają, by w diecie juniora po 1. roku życia były dwie porcje mleka, w tym mleka modyfikowanego i jedna porcja przetworów mlecznych, czyli np. porcja jogurtu, kefiru czy twarożku naturalnego. Mleko krowie nie dostarcza wystarczającej ilości takich składników jak witamina D, żelazo czy wapń, a przecież organizm malucha potrzebuje tych składników dużo więcej niż jego rodzic” – powiedziała PAP Mariola Darzycka. Mleko krowie podawane zbyt wcześniej i w zbyt dużych ilościach powoduje, że dostarczamy dziecku zbyt dużej ilości białka, które może obciążać nerki, wątrobę, a w przyszłości powodować cukrzycę czy otyłość[2]. „Dlatego tak ważne jest, by podawać juniorowi produkt, który będzie odpowiadał na jego szczególne potrzeby żywieniowe, będzie dostarczał mu składników odżywczych, których dziecko potrzebuje w odpowiednich ilościach”.

Jak powiedziała ekspertka, trzeba pamiętać jednocześnie, że „pojemność brzuszka dziecka po 1. roku życia jest dużo mniejsza niż pojemność u osoby dorosłej”. „Mleko modyfikowane, które jest dostosowane do potrzeb juniora po 1. roku życia, pomoże uzupełnić te składniki odżywcze, których maluch najbardziej potrzebuje do prawidłowego wzrostu i rozwoju: witaminę D, żelazo i wapń”. Według ekspertki, przykładem takiego mleka jest Bebiko Junior 3 NutriFlor+[3]. „Dwa kubki dziennie takiego mleka pokrywają: 70% dziennego zapotrzebowania na wapń i żelazo, 80% dziennej zalecanej dziennej suplementacji witaminą D, czy 90% dziennego zapotrzebowania na jod[4] – podkreśliła Mariola Darzycka.

Ważne informacje: Karmienie piersią jest najwłaściwszym i najtańszym sposobem żywienia niemowląt oraz rekomendowane dla małych dzieci wraz z urozmaiconą dietą. Mleko matki zawiera składniki odżywcze niezbędne do prawidłowego rozwoju dziecka oraz chroni je przed chorobami i infekcjami. Karmienie piersią daje najlepsze efekty, gdy matka prawidłowo odżywia się w ciąży i w czasie laktacji oraz gdy nie ma miejsca nieuzasadnione dokarmianie dziecka. Przed podjęciem decyzji o zmianie sposobu karmienia matka powinna zasięgnąć porady lekarza.

 

 

[1] W przeliczeniu na kg masy ciała zgodnie z: Normy żywienia dla populacji Polski, pod red. M. Jarosza, IZZ, Warszawa 2017.

[2] Szajewska H., Horvath A., Poradnik żywienia niemowląt. Krok po kroku od narodzin do pierwszych urodzin, Medycyna Praktyczna, Kraków 2016.

[3] Bebiko Junior 3 NutriFlor+, jak wszystkie inne mleka modyfikowane dla małych dzieci po 12. miesiącu życia na rynku polskim, zawiera wapń, żelazo, jod oraz witaminę D.

[4] W przeliczeniu na kg masy ciała, zgodnie z: Normy żywienia dla populacji Polski, pod red. M. Jarosza, IZZ, Warszawa 2017.

ZAMÓW

WYDANIE DRUKOWANE E-WYDANIE
  • Polecane
  • Popularne
  • Najnowsze