Składniki dla 4 osób: 50 g ciepłego rozpuszczonego masła, 100 g brązowego cukru, 50 g mąki pszennej, 75 g rozkruszonego miąższu z chleba, 80 g rodzynek,
50 g suszonej żurawiny, 50 g suszonych fig, 50 g suszonych moreli, 50 g kandyzowanych wiśni,
2 pełne łyżki melasy, 2 jajka,
sok z ½ cytryny, sok z ½ pomarańczy, 100 ml soku jabłkowego, 50 ml brandy
Wszystkie składniki mieszamy dokładnie w misce zgodnie z kolejnością podaną powyżej. Żaroodporną miskę, w której będziemy gotować pudding, smarujemy masłem i wkładamy do niej uprzednio przygotowaną masę. Przykrywamy folią aluminiową i obwiązujemy dokładnie sznurkiem, aby do puddingu nie dostała się woda. Na ogień wstawiamy garnek razem z miską. Zalewamy wodą do połowy jej wysokości i gotujemy 5 godzin, co jakiś czas dolewając ciepłej wody. Pudding najlepiej podawać na ciepło z lodami waniliowymi lub masłem rumowym. To świąteczne danie typowe dla Wielkiej Brytanii. Warto je zrobić według tradycyjnej receptury i cieszyć się jego aromatycznym i intensywnym smakiem.