Składniki
- Buraki 1 kg
- Seler 100 g
- Por 5 g
- Marchew 200 g
- Pietruszka 100 g
- Jabłka kwaśne 200
- Czosnek 1 ząbek
- Liść laurowy/ziele angielskie
- Pieprz w ziarnach
- Ocet spirytusowy 100 ml
- Woda lub bulion 2 l
- Ziemniaki gotowane 10 równych sztuk
Sposób przygotowania
Warzywa zetrzyj na tarce. Buraki zetrzyj oddzielnie. Wodę zagotuj i wrzuć wszystkie warzywa oprócz buraków. Dodaj przyprawy. Gotuj przez 40 minut, a następnie włóż buraki. Po zagotowaniu zdejmij z ognia. Dodaj ocet i pozostaw na 24 godziny. Następnego dnia przecedź i dopraw do smaku. Podawaj z gotowanymi ziemniakami, pierożkami z kapustą i grzybami lub z białą fasolą.
Podsumowanie przepisu
Autorem przepisu jest Dariusz Zahorański