Zapraszam na tradycyjną,bardzo smaczną,aromatyczną, puchatą babkę z bakaliami.Doskonała na
wielkanocny stół.|Zapraszam na tradycyjną,bardzo smaczną,aromatyczną, puchatą babkę z bakaliami.Doskonała na
wielkanocny stół.
Składniki
- mąki 650 g
- świeżych drożdży 50 g
- mleka 250 ml
- jajka 2
- margaryny 80 g
- cukru pudru 50 g
- szczypta soli
- miąższ z laski wanilii
- bakali np.suszonej żurawiny,śliwki,rodzynek 200 g
Sposób przygotowania
- Drożdże rozpuścić w ciepłym mleku,dodać miąższ z laski wanilii. Przykryć bawełnianą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 10 minut.
- Mąkę przesiać do miski,dodać pozostałe składniki. Wlać rozpuszczone w mleku drożdże z laską wanilii i wyrobić ciasto. Odstawić na 30 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
- Kiedy ciasto podwoi objętość, wyłożyć je na stolnicę oprószoną mąką, spłaszczyć, obsypać bakaliami. Ponownie zagnieść.
- Formę na babkę (z kominem) wysmarowywać margaryną ,oprószyć mąką,przełożyć ciasto. Przykryć i odstawić w cieple do wyrośnięcia.
- Następnie wstawić do gorącego piekarnika i piec ok. 45 min w temperaturze 190°C. Upieczoną babkę odwrócić i wyjąć z formy.
- Zimna babkę polać lukrem lub biała polewą czekoladową.
Podsumowanie przepisu