1. Zwierciadlo.pl
  2. >
  3. Kuchnia

Wielkanocna babka drożdżowa z bakaliami

Zapraszam na tradycyjną,bardzo smaczną,aromatyczną, puchatą babkę z bakaliami.Doskonała na wielkanocny stół.|Zapraszam na tradycyjną,bardzo smaczną,aromatyczną, puchatą babkę z bakaliami.Doskonała na wielkanocny stół.

Składniki
  • mąki 650 g
  • świeżych drożdży 50 g
  • mleka 250 ml
  • jajka 2
  • margaryny 80 g
  • cukru pudru 50 g
  • szczypta soli
  • miąższ z laski wanilii
  • bakali np.suszonej żurawiny,śliwki,rodzynek 200 g
Sposób przygotowania
  • Drożdże rozpuścić w ciepłym mleku,dodać miąższ z laski wanilii. Przykryć bawełnianą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 10 minut.
  • Mąkę przesiać do miski,dodać pozostałe składniki. Wlać rozpuszczone w mleku drożdże z laską wanilii i wyrobić ciasto. Odstawić na 30 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
  • Kiedy ciasto podwoi objętość, wyłożyć je na stolnicę oprószoną mąką, spłaszczyć, obsypać bakaliami. Ponownie zagnieść.
  • Formę na babkę (z kominem) wysmarowywać margaryną ,oprószyć mąką,przełożyć ciasto. Przykryć i odstawić w cieple do wyrośnięcia.
  • Następnie wstawić do gorącego piekarnika i piec ok. 45 min w temperaturze 190°C. Upieczoną babkę odwrócić i wyjąć z formy.
  •  Zimna babkę polać lukrem lub biała polewą czekoladową.
Podsumowanie przepisu

Share on Facebook Send on Messenger Share by email
Autopromocja
Autopromocja

ZAMÓW

WYDANIE DRUKOWANE E-WYDANIE
  • Polecane
  • Popularne
  • Najnowsze