Listopadowe dni bardzo mi się podobają.
Jak nigdy niebo kąpie się w słońcu pozwalając na spacery,wyprawy na targ i zaległe prace w ogrodzie.
Liście nadal się złocą, a dynie wygrzewają na moim tarasie.|Listopadowe dni bardzo mi się podobają.
Jak nigdy niebo kąpie się w słońcu pozwalając na spacery,wyprawy na targ i zaległe prace w ogrodzie.
Liście nadal się złocą, a dynie wygrzewają na moim tarasie.|Listopadowe dni bardzo mi się podobają.
Jak nigdy niebo kąpie się w słońcu pozwalając na spacery,wyprawy na targ i zaległe prace w ogrodzie.
Liście nadal się złocą, a dynie wygrzewają na moim tarasie.|Listopadowe dni bardzo mi się podobają.
Jak nigdy niebo kąpie się w słońcu pozwalając na spacery,wyprawy na targ i zaległe prace w ogrodzie.
Liście nadal się złocą, a dynie wygrzewają na moim tarasie.|Listopadowe dni bardzo mi się podobają.
Jak nigdy niebo kąpie się w słońcu pozwalając na spacery,wyprawy na targ i zaległe prace w ogrodzie.
Liście nadal się złocą, a dynie wygrzewają na moim tarasie.|Listopadowe dni bardzo mi się podobają.
Jak nigdy niebo kąpie się w słońcu pozwalając na spacery,wyprawy na targ i zaległe prace w ogrodzie.
Liście nadal się złocą, a dynie wygrzewają na moim tarasie.
Listopad do istotny dla mnie kulinarnie czas.
Święty Marcin upomina się o rogale i gęsi.
Kupuję więc biały mak i zagniatam półfrancuskie ciasto.
No i rozbieram kolejną gęś!
Rillettes z gęsi z koniakiem i cytrynową skórką
Składniki
- uda 2 sztuki
- sól i młotkowany pieprz
- listki świeżego tymianku 1 łyżka
- skórka otarta z cytryny
- koniak 50 ml
- smalec z gęsi 1 litr
Sposób przygotowania
- Uda gęsie opłukać, wysuszyć papierowym ręcznikiem. Natrzeć solą i pieprzem.
- Ułożyć w naczyniu, posypać listkami tymianku i polać koniakiem. Przykryć i odstawić do lodówki na noc.
- Wyjąć mięso z lodówki,ułożyć je w żeliwnym garnku i zalać gęsim smalcem.
- Wstawić do piekarnika nagrzanego do 120 st. C i piec do miękkości. Mięso powinno odchodzić od kości.
- Wyjąć je i pokroić na małe kawałki.
- Włożyć do słoika, zalać gęsim tłuszczem, posypać pieprzem i skórką z cytryny. Odstawić, aby wystygło,a potem wstawić na noc do lodówki.
- Podawać z chlebem na zakwasie, marynowanymi rydzami, kiełkami lub czym, kto chce.