Miesięcznik „Przepis na Zdrowie” poleca tylko sprawdzone przepisy i kuracje|Miesięcznik „Przepis na Zdrowie” poleca tylko sprawdzone przepisy i kuracje|Miesięcznik „Przepis na Zdrowie” poleca tylko sprawdzone przepisy i kuracje|Miesięcznik „Przepis na Zdrowie” poleca tylko sprawdzone przepisy i kuracje|Miesięcznik „Przepis na Zdrowie” poleca tylko sprawdzone przepisy i kuracje|Miesięcznik „Przepis na Zdrowie” poleca tylko sprawdzone przepisy i kuracje|Miesięcznik „Przepis na Zdrowie” poleca tylko sprawdzone przepisy i kuracje|Miesięcznik „Przepis na Zdrowie” poleca tylko sprawdzone przepisy i kuracje|Miesięcznik „Przepis na Zdrowie” poleca tylko sprawdzone przepisy i kuracje|Miesięcznik „Przepis na Zdrowie” poleca tylko sprawdzone przepisy i kuracje|Miesięcznik „Przepis na Zdrowie” poleca tylko sprawdzone przepisy i kuracje|Miesięcznik „Przepis na Zdrowie” poleca tylko sprawdzone przepisy i kuracje
SUPERTEMAT:
jak przetrwać mrozy, co zrobić, gdy złapie cię przeziębienie, sposoby na zdrowe i mocne kości, niestrawność i wzmocnienie odporności,
- zestaw nalewek na długie zimowe wieczory,
- na co pomagają czosnek i goździki,
- przepisy na oryginalne i lekkie dania na świąteczny stół,
- nowości w dziale kulinarnym: jedzenie bezglutenowe i wegańskie specjały,
- receptury na domowe kosmetyki – relaks w domowym SPA,
- jak zapewnić dziecku zdrowy i spokojny sen,
- sól – czy na pewno biały zabójca?
- narty biegowe – sport dla każdego.
A także: atlas ziół – jasnota i kocanka, odpowiedzi na pytania czytelników, ciekawostki zdrowotne, nowości ze świata nauki.
Pobudzający napar z pomarańczą
Kiedy rodzinka po obiedzie przysypia przy stole, ożyw ją pyszną zimową herbatką. Do czajnika z sitkiem włóż skórkę obraną z 1 pomarańczy, 10-15 goździków, szczyptę cynamonu i 4 porcje ulubionej herbaty. Zalej 1 l wody, zaparzaj przez 5 min. Rozlej herbatę do kubków, dolej sok wyciśnięty z pomarańczy. Podawaj z miodem.
Fot. Agneskantaruk/Dreamstime Konfitura z cebuli na odporność
Połączenie cebuli z miodem i estragonem to świetna recepta na podniesienie odporności i walkę z infekcjami. 60 dag cebuli pokrojonej w piórka podsmażyć na oleju. Gdy zmięknie, doprawić solą i pieprzem i dusić pod przykrywką. Dodać 6 łyżek soku z cytryny, 1-2 łyżki rodzynek, 4 łyżki miodu i szczyptę estragonu. Smażyć przez 20 min, mieszając, aby konfitura nie przywarła. Po przełożeniu do słoika pasteryzować.