1. Zwierciadlo.pl
  2. >
  3. Kuchnia
  4. >
  5. Kuchnia włoska. Peperonata

Kuchnia włoska. Peperonata

123rf.com
Dieta wegańska to jedna z najbardziej wymagających odmian wegetarianizmu. Jadłospis bazuje na roślinach strączkowych, warzywach, owocach, orzechach, a także pestkach

Papryka jest bogata w witaminy oraz sole mineralne, dlatego warto włączyć ją do codziennego menu. Świetnym pomysłem jest przygotowanie peperonaty. Potrawa doskonale współgra z pieczywem i odrobiną oliwy z oliwek, ale można ją potraktować również jako dodatek do obiadu we włoskim stylu. Jak ją przyrządzić? Oto sprawdzony przepis przygotowany przez Marca Ghia, szefa Akademii Kulinarnej Whirlpool.

Składniki
400 g zielonej papryki 400 g cebuli 400 g passaty pomidorowej 8 łyżek oliwy z oliwek sól i pieprz
Sposób przygotowania
Kroimy na drobno cebulę, a paprykę na paseczki. Wkładamy warzywa do garnka z rozgrzaną oliwą, dodając połowę passaty, doprawiamy solą i pieprzem, gotujemy przez 10 minut. Dodajemy resztę passaty i gotujemy przez kolejnych kilka minut. 

Sprawdź sprzęty kuchenne agd

ZAMÓW

WYDANIE DRUKOWANE E-WYDANIE
  • Polecane
  • Popularne
  • Najnowsze