W kuchni Bliskiego Wschodu królują aromatyczne przyprawy i zdrowe warzywa , zwłaszcza ciecierzyca. To roślina strączkowa, nazywana często „grochem włoskim”. Znamy ją m.in. jako składniki falafela.
Charakterystycznym składnikiem kuchni bliskowschodniej jest ciecierzyca. Jej smak można określić jako słodkawy z delikatną, orzechową nutą. Z ciecierzycy można zrobić pożywne i pyszne kotleciki wegetariańskie, którą są typową potrawą w lokalnym menu.
Składniki
400 g cieciorki gotowanej
3 cebule
5 ząbków czosnku
1 poszatkowana pietruszka
1 poszatkowany koperek
1 łyżka czarnego pieprzu
2 łyżeczki soli
½ ostrej papryczki chilli
1 łyżeczka słodkiej papryczki
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1 łyżka kuminu
sok z wyciśniętej cytryny
skórka starta z cytryny
4 łyżki mąki ryżowej
1 szklanka kaszy kukurydzianej
olej do smażeniaSposób przygotowania
Do dużego naczynia wkładamy odcedzoną ciecierzycę, pokrojoną cebulę, czosnek, sok oraz skórkę z cytryny. Następnie doprawiamy solą, pieprzem, kuminem, papryką słodką oraz chilli. Całość dokładnie blendujemy. Do powstałej masy dodajemy poszatkowaną pietruszkę, koperek, sodę oraz mąkę. Wszystko dokładnie mieszamy, a następnie formułujemy średnie kulki, które smażymy na patelni przez około 7 minut z każdej strony. Gotowe kotleciki z ciecierzycy podajemy w połączeniu z kaszą i miską zielonej sałaty z warzywami.