1. Zwierciadlo.pl
  2. >
  3. Kuchnia
  4. >
  5. Falafel z ciecierzycy

Falafel z ciecierzycy

123rf.com
W kuchni Bliskiego Wschodu królują aromatyczne przyprawy i zdrowe warzywa , zwłaszcza ciecierzyca. To roślina strączkowa, nazywana często „grochem włoskim”. Znamy ją m.in. jako składniki falafela.

Charakterystycznym składnikiem kuchni bliskowschodniej jest ciecierzyca.  Jej smak można określić jako słodkawy z delikatną, orzechową nutą. Z ciecierzycy można zrobić pożywne i pyszne kotleciki wegetariańskie, którą są typową potrawą w lokalnym menu.

 

Składniki
400 g cieciorki gotowanej 3 cebule 5 ząbków czosnku 1 poszatkowana pietruszka 1 poszatkowany koperek 1 łyżka czarnego pieprzu 2 łyżeczki soli ½ ostrej papryczki chilli 1 łyżeczka słodkiej papryczki 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1 łyżka kuminu sok z wyciśniętej cytryny skórka starta z cytryny 4 łyżki mąki ryżowej 1 szklanka kaszy kukurydzianej olej do smażenia
Sposób przygotowania
Do dużego naczynia wkładamy odcedzoną ciecierzycę, pokrojoną cebulę, czosnek, sok oraz skórkę z cytryny. Następnie doprawiamy solą, pieprzem, kuminem, papryką słodką oraz chilli. Całość dokładnie blendujemy. Do powstałej masy dodajemy poszatkowaną pietruszkę, koperek, sodę oraz mąkę. Wszystko dokładnie mieszamy, a  następnie formułujemy średnie kulki, które smażymy na patelni przez około 7 minut z każdej strony. Gotowe kotleciki z ciecierzycy podajemy w połączeniu z kaszą i miską zielonej sałaty z warzywami.

ZAMÓW

WYDANIE DRUKOWANE E-WYDANIE
  • Polecane
  • Popularne
  • Najnowsze